Офіційне відкриття Агенції регіонального розвитку Прибужжя у Володимирі-Волинському відбулося 4 червня на вулиці Поліської січі, 5а. Це перша на Волині громадська інституція такого типу.

Читайте також: Один із округів на Волині отримає додатково 10 мільйонів із держбюджету

Ініціатор її створення та головний натхненник – народний депутат України Ігор Гузь, інформує пресслужба парламентарая.

Ідея розвитку такої Агенції не нова. Депутат підгледів її у Польщі, коли 20 років тому вперше перетнув кордон цієї дружньої до України держави й ознайомився з роботою Фундації добрих справ, що існує і дотепер.

 

«Це приміщення, де було декілька залів, кухня, будиночки для ночівлі. У його стінах проводяться семінари, дискусії, там побували тисячі людей. Після побаченого, багато чого змінилося і в моїй голові. Коли наша команда виграла вибори 2020-го, я сказав колегам, що ми маємо створити щось подібне у нас. У нашій громадській інституції немає лише готельних номерів, але все інше – присутнє: зручний зал на 300 квадратів, де може розташуватися одночасно 70 особам, (він технічно облаштований для спілкування онлайн зі спікерами з різних куточків світу); ще є сучасний комфортний конференц-зала на 20 осіб, сучасна бібліотека, аналогів якої немає в регіоні, кухня. А головне – в Агенції уже працюють експерти з написання проектів щодо розвитку регіону», – розповів Ігор Гузь.

На відкритті були присутні представники органів місцевого самоврядування, голови і депутати міських рад Нововолинська та Володимира-Волинського, депутати обласної ради від округу, очільники місцевих громад, представники бізнесу й громадського сектору, а також ЗМІ.

На початку заходу онлайн включення зі Львова відбулося з міським головою – Андрієм Садовим. Він поділився досвідом трансформації Львова і залучення до цього процесу представників громадськості й бізнесу.

«Кожне місто – унікальна спільнота, яка має право самостійно творити своє майбутнє. Важливо, щоб в органи влади обрали фахівців, які люблять людей, мають бачення і хочуть щось добре зробити. А ще – повинна бути стратегія й креативна команда. Бо стратегія написана кимось і для когось – не працює. Тому шукайте людей, а коли знайшли, то виштовхуйте усіх, хто заважає, і дайте можливості працювати. Налагоджуйте контакти з міжнародними інституціями», – висловив побажання міський голова Львова.

 

 Завдання, над яким працює вже Агенція, зі слів Ігоря Гузя, це:

1. Трансформація у містах і громадах.

Нова влада у Нововолинську та Володимирі-Волинському повинна показати зміни не тільки в нових дорогах, парках, скверах, водогонах, освітленні, але й в способі мислення, способі реакції на виклики. Нам багато кажуть колеги з інших міст, де ми вже побували, що у нас унікальна ситуація – оскільки стрибка не було майже 30 років, то ми можемо перескочити кілька щаблів, беручи до уваги досвід тих міст, які вже набили собі гулі. 

2. Залучення інвестицій.

Завдання Агенції – відкрити для потенційних інвесторів наш регіон. А він – неймовірний. Поробили дороги і ще дороблюємо. Логістика – зручне розташування двох міст разом із митними переходами, робоча сила – багато викликів, але її ще вистачає.

3. Розширити горизонти, залучаючи ТОП-спікерів або ефективних менеджерів.

Хочу щоб ми постійно залучали людей, які можуть розширити горизонти для осіб, які приймають рішення. Це, наприклад, Михайло Саакашвілі, мер Любліна, Лілія Гриневич, яка вже запрошена мною відвідати Агенцію і поспілкуватися з освітянами регіону про перспективи розвитку освітянської мережі. До останнього часу нам такої інноваційної інформації не вистачало.

Читайте також: Нардеп Ігор Гузь хоче перейменувати Володимир-Волинський

4. Навчання для депутатів місцевих рад, службовців.

Не треба боятися залучати нових фахівців. У нас дуже слабкий третій сектор – громадські інституції: їх меншає, а має ставати більше. Ми хочемо співпрацювати з бізнесом. 90% вливань у те, щоб зробити це приміщення, це – ресурси приватного бізнесу, який готовий вкладати гроші у розвиток.

5. Міжнародна співпраця.

У нас прикордонний регіон і ніби є багато контактів з іншими містами й міжнародними інституціями, але, будучи відвертими, скажу, що я 7 років депутат і не бачив ефективної співпраці. Хочемо підняти рівень міжнародної співпраці з просто культурно-мистецької до глибоких вартісних проектів, які ми будемо ініціювати.

 

 

«У нас амбіційні плани. Ми маємо право говорити, що зробимо багато, бо за плечима вже до цього теж зробили багато в різних сферах. Ми відповідальні за свої слова. У цьому приміщенні буде постійно енергія, ініціативи, комунікабельність, відкритість, готовність допомагати, будуть відкриті двері для всіх і буде дуже мало політики. Це не політична, не виборча історія, а намагання перескочити кілька щаблів і гнатися за тими, хто вже далеко попереду – міста Львів, Тернопіль, Дніпро, Маріуполь, Київ, й міста поза межами нашої країни», – зауважив Ігор Гузь.

На заході також виступив наш земляк, родом із Володимира-Волинського, у минулому заступник Луцького міського голови, а нині – заступник міського голови Тернополя Владислав Стемковський. Він розповів, що Володимир це – його Батьківщина, де живе батько, працює брат і племінник.

«Заздрю вам і хотів, щоб Тернопільщина, хоча б на половину, мала такого народного депутата-мажоритарника, з такою енергією, як у вас. Те, що зараз ви пробуєте сформувати, це – аналітичний центр, який має місію бути над владою, щоб не керувати нею, а об’єднувати інституції третього сектору, бізнесові. Це структура, яка генеруватиме правильні рішення для людей, які мають повноваження влади. Ця історія була в Європі, США. І такі агенції приймали рішення важливіші, ніж навіть владні структури. Міста сьогодні переходять від адміністративно-командного принципу управління до ліберально-концептуального, креативного. Керівникам у містах потрібні готові рішення і ось ця Агенція – це своєрідна «фабрика» ідей та пропозицій», – підсумував Влад Стемковський.

Виконавчий директор Агенції регіонального розвитку «Прибужжя» Олена Кандиба розповіла, що в Агенції будуть проводитися тренінги, навчання, семінари, зустрічі, запрошуватимуть спікерів.

 

«Створена база дозволяє проводити конференції не тільки всеукраїнського, а й міжнародного рівнів. Це відкритий простір – місце, куди може прийти кожен житель Прибужжя, як у коворкінг-центр просто попрацювати, чи прийти зі своєю ідеєю, щоб отримати підтримку, супровід, допомогу в її реалізації. Наше завдання – розвиток громадянського суспільства, допомога вже існуючим громадським організаціям і підтримка ініціатив, які тільки народжуються», – підсумувала Олена Кандиба.

 

 

 

 

 

 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook