Британські вчені провели дослідження, яке дозволило визначити критичний вік, коли підвищення кров'яного тиску впливає на обсяг мозку.

Читайте також: Може викликати навіть рак: Супрун дала поради, як правильно готувати шашлик

Дослідники з Університетського коледжу Лондона спостерігали за 500 людьми, які народилися в 1946 році, інформує MedicalXpress.

В результаті чого вдалося зв'язати високий показник артеріальної гіпертензії (АГ) з майбутнім пошкодженням кровоносних судин.

У людей, що мають високий кров'яний тиск у віці 36-43 років, зменшувався розмір мозку.

За словами вчених, в цілому, з віком головний орган центральної нервової системи у кожної людини трохи стискається, але цей процес більш актуальне для осіб з нейродегенеративними захворюваннями, такими як судинна деменція. Вважається, що всихання такого роду передує розвитку цих недуг.

Підвищення артеріального тиску у віці від 43 до 53 років також пов'язано з підвищеним пошкодженням кровоносних судин або "міні-інсультами", коли люди досягають 70-річного віку.

Результати дослідження не показали зв'язку між гіпертензією та накопиченням амілоїдного білка – ознакою хвороби Альцгеймера, а також втратою пам'яті.

Високий тиск в ранньому віці може вказувати на ураження білої речовини, а також дрібних церебральних кровоносних судин, які і можуть викликати недоумство.

Щоб захистити центральну нервову систему від вікових змін, потрібно стежити за артеріальним тиском.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook