Україна посіла 39-е місце серед 115 країн у міжнародному рейтингу бюджетної прозорості Open Budget Index відповідно до критеріїв найбільшої міжнародної мережі дослідників бюджетної прозорості International Budget Partnership.

Читайте також: Бережіть готівку, готуйтеся до гіршого: експерт попередив про “вбивчу” кризу

Про це сьогодні йшла мова на прес-конференції по глобальному рейтингу бюджетної прозорості IBP, де взяла участь Перший заступник Міністра фінансів Оксана Маркарова.

За результатами Індексу бюджетної прозорості 2017 року, Україна набрала 54 бали зі 100. Це більше, ніж середній рівень бюджетної прозорості по всьому світу, який складає 43 з 100. Згідно з дослідженням, наша країна підвищила свій рейтинг на 18 позицій, або на 14%. Для прикладу, в 2015 році Україна набрала 46 балів зі 100. Все це свідчить про позитивну динаміку, що є результатом покращання бюджетного процесу в Україні, а також підвищення бюджетної прозорості завдяки проекту Мінфіну "Є-Дата".

Такі показники України можна порівняти з показниками країн Східної Європи, а отримане місце в рейтингу відповідає меті Міністерства фінансів увійти в ТОП-40 з бюджетної прозорості.

За словами Першого заступника Міністра фінансів Оксани Маркарової, впродовж трьох останніх років вдалося досягти багато чого: це повернення до повної процедури розгляду бюджету, завдяки чому вже другий рік поспіль проект держбюджету подається не тільки своєчасно, а й з усіма супутніми документами і аналітикою. Також істотне підвищення бюджетної прозорості стало можливим завдяки створенню найбільшої бази публічних фінансів в Україні - Порталу використання бюджетних коштів "Є-Дата".

Читайте також: Віддати борги без дефолту. Що буде з економікою України

"Прозорість публічних фінансів - це такий же важливий інструмент зменшення простору для корупції та неефективності використання публічних коштів, як і антикорупційна правоохоронна чи судова інфраструктура, що створюється в Україні. Разом з громадськістю ми вже два роки маємо безпрецедентну відкритість, створивши портал spending.gov.ua, який є найбільшою базою публічних фінансів в Україні. І в 2018 році ми зробимо наступний крок до ефективності і підзвітності, створивши портал "Відкритий бюджет", - зазначила О.Маркарова.

Додатково:

Open Budget Index – єдиний в світі рейтинг бюджетної прозорості, який за єдиною методологією аналізує бюджети 115 країн і складається незалежними експертами раз на 2 роки.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter