Світові авіакомпанії припиняють рейси до країни, яка стала епіцентром нового вбивчого коронавірусу. Про тимчасову відмову від польотів заявили перевізники зі Сполучених Штатів, Британії, Канади, Індонезії та Грузії, так само і чартери з України, йдеться у ТСН.

Читайте також: Коронавірус в Україні: повідомили, з яким захворюванням госпіталізували українців

Загроза суттєва, адже китайський вірус долає кордони і поширився вже на 17 країн. Кількість загиблих перевищила 130, інфікованих майже шість тисяч.

"Якщо хочете потрапити до магазину, маєте пройти перевірку", – розповідає на відео хлопець під час того, як йому вимірюють температуру. 

Ці кадри українець Юрій знімає з міста Ухань, звідки поширилася хвороба. Чоловік розповідає, що полиці у крамницях повні, утім, щоби зайти всередину, покупців перевіряють на гарячку. Супермаркети – чи не єдині з закладів, які працюють, попри карантин.

"Я зараз перебуваю у торговельному центрі, тут нічого не працює. Мамо, в мене все добре", – показує Юрій.

Наша співвітчизниця Юлія проживає у ще одному закритому на карантин місті – Тяньцзіні. Запевняє, що тут працює як громадський транспорт, так і вокзал і аеропорт. Людей закликають носити маски, ретельно мити руки та продукти, і не перебувати на вулицях надто довго.

"На першому поверсі жилих будинків-багатоповерхівок місцеві охоронці використовують тепловий термометр, для того, щоби перевіряти температуру у всіх, хто заходить до будинку", – розповідає Юлія Горюнова.

Українці кажуть, що вже надіслали свої дані до посольства – на випадок, якщо проводитимуть евакуацію.

Поки що ж з охопленого загадковим вірусом Уханя відлітають перші рейси. Літак з двома сотнями пасажирів на облавку приземляється у Токіо. У масках просто з летовища усіх везуть до лікарні. До евакуації готуються громадяни інших країн – США, Франції, Великої Британії та Австралії. Після повернення додому їм також доведеться побути на карантині. І плани австралійської влади ізолювати людей вже призвели до скандалу.

"Острів Різдва стане карантинною зони. До них буде приїздити спеціальна команда медиків у разі потреби разом із оборонними силами", – заявив прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон.

Річ у тім, що острів Різдва розташований аж за дві тисячі кілометрів від континенту. І таке рішення неабияк обурило громадян. Тим паче, що саме Австралія, схоже, досягла значного прориву – тамтешнім вченим вдалося у лабораторії відтворити загадковий вірус. Це допоможе краще виявляти хворобу, зокрема, у тих пацієнтів, що не мають симптомів. І у перспективі – розробити вакцину. Результатом досліджень австралійці поділяться з іншими державами.

Читайте також: Дівчина з Волині, яка живе в Китаї, розповіла усю правду про коронавірус

Тоді, як вчені з Гонконгу повідомляють про створення першої вакцини від цього корона-вірусу. Щоправда, використовувати її поки що не можна – препарат потребує додаткових випробувань. Зокрема, тестування на тваринах. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook