В Україні з роками стануть частішими посухи і суховії.

Читайте також: Невтішний прогноз: Світязь може перетворитися у болото через 50 років (відео)

Про це повідомляє agro-business в неділю, 21 лютого.

Як прогнозують метеорологи, інтенсивність посухи в Україні в найближчі роки зросте на 15-30%. При цьому почастішають суховії і гради − останні також змістяться на раніше нехарактерні для таких погодних явищ весну і осінь.

В останні роки в Україні вдвічі збільшилася кількість днів з денними температурами повітря більш як +30 °C. Потепління стрімко відбувається в північних регіонах України, тоді як степ атакує посуха. Глибина промерзання ґрунту істотно знизилася, що сприяє засвоєнню ґрунтом зимових опадів і формування достатнього зволоження ґрунту навесні.

Кліматичні зміни можуть викликати передчасне дозрівання ярих сільськогосподарських культур і водночас знизити їх врожайність, пояснюють фахівці. Тривалість активної вегетації рослин вже зросла в середньому на 10 днів. При цьому умови вегетації для озимої пшениці стануть більш сприятливими.

Читайте також: Синоптики жахнули погодою на 2021 рік

Крім того, озимий ріпак буде краще рости в північних регіонах і гірше − в степу. У північні області України перемістяться також зони вирощування сої та соняшнику. Вирощування ж кукурудзи стане проблематичним.

Нарешті, прогнозується поширення різних хвороб рослин, шкідників, активізація бур'янів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook