Верховна Рада надасть приватним школам в Україні можливість навчати дітей будь-якою мовою за власним розсудом.

Читайте також: Латвія заборонила навчання російською мовою в приватних вузах

Міністр освіти України Лілія Гриневич зазначила, що відповідний законопроект насправді вже давно подали до Верхової Ради і найближчим часом за нього проголосують, про це пише ZAXID.NET

"Проект закону, що стосується видовження перехідного періоду, вже давно подано Урядом до Верховної Ради. Найближчим часом він має бути проголосований у залі парламенту. Також ми продовжуємо роботу над проектом закону "Про загальну середню освіту", в якому стаття 5 уточнюватиме всі деталі імплементації мовної статті Закону "Про освіту". Зокрема, там йдеться й про можливості приватних шкіл обирати мову навчання", – заявила Гриневич.

Лілія Гриневич також уточнила, що атестат державного зразка зможуть видавати заклади, які дають дітям оволодіти державною мовою на рівні держстандарту. Той же законопроект фіксуватиме пропорції, в межах яких відбуватиметься навчання державною і мовою меншини.

Читайте також: Луцькі школи отримали майже 6 мільйонів гривень

Подібні правки до закону "Про освіту" є частиною вимог Венеційської комісії яка порадила внести зміни до перехідних положень закону про освіту. Змінами можна забезпечити довший перехідний період впровадження закону, звільнити приватні школи від нових мовних вимог, а також розпочати діалог з нацменшинами щодо мовного питання в освіті. Тоді закон не буде загрожувати збереженню культурної спадщини меншин та "безперервності вивчення мов меншин в традиційних школах".

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter