Український школяр та учень Малої академії наук Андрій Горбонос виборов "срібло" на Олімпіаді геніїв, що проходила в США.

Читайте також: В Україні скасували шкільні атестати: що буде далі

Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти та науки.

"Школяр із м. Дніпро Андрій Горбонос здобув срібну медаль на Олімпіаді геніїв (Genius Olympiad), яка відбулась у м. Освего (США). Також двоє членів української команди посіли четверті місця", – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, умовою конкурсу було те, що проєкти учасників мають пропонувати рішення певної екологічної проблеми.

Саме ж змагання проходить за такими номінаціями: "Фундаментальна наука", "Інженерія", "Мистецтво", "Творче письмо", "Дизайн" та "Розвиток бізнесу". Українська команда презентувала свої розробки у номінації "Фундаментальна наука". Загалом у цій секції було представлено майже 800 робіт учасників з усього світу.

Читайте також: Нові правила української мови з "Атенами" та "павзами" вступають в дію з 3 червня

Так, Горбонос розробив спеціальну речовину, яка має покращити властивості суперконденсаторів, збільшивши ємність та швидкість заряджання. Суперконденсатори, наповнені цією речовиною, зможуть використовуватись у системах живлення електромобілів, апаратах життєзабезпечення, електростанціях, резервних генераторах тощо.

Окрім того, поінформовано, що учасниця Мілана Бродовська з Одеси, яка посіла четверте місце, представила методи виготовлення натуральних барвників у домашніх умовах. Авторка стверджує, що такі барвники надалі можна використовувати для фарбування тканин, деревини, яєць і створення акварельних фарб. Дівчина навіть сформувала набори "Handmade in Ukraine", з якими кожен охочий може виготовити ці барвники самостійно.

Читайте також: "Не хочу вчитися": українських студентів-медиків змушують складати американський іспит (відео)

Петро Волошин із Тернополя, який також посів четверте місце, працював над проєктом, де для перетворення інформації використовуються оптичні схеми. У такий спосіб система не потребує спеціальних умов для функціонування, на відміну від оригінальних квантових комп’ютерів.

Загалом Україну на олімпіаді представляли п’ятеро учнів Малої академії наук.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook