До Росії – з закордонним паспортом. Україна може відмовитися від спрощеного перетину кордону із цією державою. У Міністерстві закордонних справ кажуть, це питання державної та особистої безпеки громадян. Нововведення може запрацювати вже за кілька місяців. Росіяни ж уже в'їжджають до України за закордонними паспортами.

Читайте також: В Україні доведеться по-новому платити за біометрику: що зміниться

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.

Візового режиму між Україною і Росією не було до 1997 року. Доки незалежні держави не ухвалили угоду, згідно з якою перетин кордону можливий за внутрішнім, службовим чи дипломатичним паспортом, свідоцтвом про народження – дітям до 16 років, або ж посвідченням моряка чи члена екіпажу.

Але за нинішньої ситуації, війни на Сході та анексії Криму, такий спрощений режим не є доцільним, кажуть у МЗС, бо це становить загрозу національній безпеці України. Крім того, внутрішні паспорти, дедалі частіше підробляють. За останні три роки відсоток фальшивих документів, за якими намагалися перетнути кордон, зріс у 20 разів.

"Уявімо ситуацію: паспорт громадянина України втрачено, і цим паспортом скористалися правопорушники, переклеїли фотокартку. Свідоцтво про народження – у цьому документі відсутня фотокартка, тому чітко визначити належність цього документа конкретній дитині дуже складно", – говорить директор ДКС МЗС України Сергій Погорельцев. 

Читайте також: Естонія скасовує візи для українців

Закордонний паспорт підробити значно складніше. До того ж, дані з нього зчитуються за секунди. Це зручно як під час перетину кордону, так і під час встановлення особи, за його втрати. І з цим погоджуються там, де до кордону з Росією – рукою подати.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook