В Україні відтепер під час встановлення тарифів на вивезення побутових відходів будуть враховувати операції із сортуванням сміття. Також будуть братися до уваги обсяги вивезення, перероблення та захоронення побутових відходів.

Читайте також: Українці на опаленні втратять тисячі: як зміняться тарифи і що робити

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду 28 жовтня.

Як пояснили в Мінрегіоні, зміни до "Порядку формування тарифів на послуги поводження з побутовими відходами" дозволять покращити роботу сміттєсортувальних ліній. Наразі в Україні їх налічується 35, і вони працюють у 29 населених пунктах. Однак у переліку операцій поводження з побутовими відходами відсутня операція сортування.

"Під час встановлення тарифів на послугу з поводження з побутовими відходами споживачі сплачують як за перероблення, так і за захоронення всього об’єму побутових відходів, який утворюється в населеному пункті, без урахування об’єму. Відтепер під час встановленні тарифу на ці послуги враховуватимуться об’єми вивезення, перероблення та захоронення побутових відходів", – зазначив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Також проєктом постанови регулюється питання щодо розрахунку витрат по оплаті праці працівників, які працюють на підприємствах, що надають послуги з поводження з твердими побутовими відходами.

Згідно з пояснювальною запискою, до тарифу включені, окрім витрат на оплату праці персоналу, також витрати на виплату додаткової зарплати, надбавок, компенсацій, премій, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які не передбачені законодательством.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook