В Україні середня зарплата збільшиться в 2021-му до 12 350 грн. З урахуванням зростання цін доходи українців зростуть цього року на 3,8%.

Читайте також: Українським жінкам збільшать пенсійний вік: названо дату

Про це йдеться в прогнозі Міністерства розвитку економіки й торгівлі України. Водночас, за останніми даними офіційної статистики, українці в середньому заробляють 11 987 грн. За даними кадрових порталів, це число перебуває на рівні 13 тис. грн, передає Обозреватель.

Мінекономіки

Більшість експертів сходиться на думці, що зарплати українців зростатимуть у будь-якому разі. Наприклад, за 2021-й підвищення становитиме 12,1%.

Як зростатимуть середні зарплати, за оцінками експертів:

  • у 2021-му – 13 632 грн;

  • у 2022-му – 15 414 грн;

  • у 2023-му – 17 169 грн.

Правда, тут варто враховувати, що інфляція буде на рівні 7,4% (показник із держбюджету). Наприклад, якщо ви нині заробляєте 13 тис. грн, то наступного року ваша зарплата повинна становити близько 14 тис. У такому разі підвищення покриє рівень інфляції, у зворотному ж – реальний розмір доходу знизиться.

Читайте також: Зарплати вчителів в Україні зросли на 20% з 1 січня, – МОН

Директорка з персоналу Jooble Оксана Огнєвая більш стримана у своїх оцінках. Вона вважає, що ринок розділиться на дві групи співробітників. "У загальній динаміці я не ризикнула б прогнозувати зростання зарплат. Швидше ринок розділить працівників на дві контрастні категорії: високооплачуваних фахівців і тих, хто готовий працювати "за їжу". У яку категорію потрапить кожен із нас – вирішувати тільки нам, і це залежить від особистої витривалості й бажання розвиватися", – пояснює Огнєвая.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook