Україна стала перевалочним пунктом для постачання фальшивої валюти в країни Європи. Оперативники і банкіри запевняють: фальшиві долари та євро валізами надходять з нашої країни туди, де перевіряти справжність купюр не прийнято. Тут же фальшивки найчастіше використовуються для хабарів.

Читайте також: Волинянин продав своє авто за фальшиві долари (фото)

Про це пише видання "Вести".

На цьому тижні сталося відразу три інциденту з фальшивими грошима. Спочатку в аеропорту Праги затримали нардепа від Радикальної партії Олега Ляшка Андрія Лозового. Він розплатився за товар в duty free підробленими євро –  на касі він дав три купюри по € 200, які потім виявилися підробленими. Нардепа затримали, але, завдяки тому, що за нього заступився мало не весь політичний істеблішмент України, його відпустили.

Буквально через декілька днів надзвичайна подія сталася в Києві. Громадянину Японії при покупці $ 10 тис. замість справжньої валюти підсунули підроблені долари. Японець заявив в поліцію, але там відповіли, що довести шахрайство в даному випадку практично неможливо.

Ще одна історія сталася також в столиці, в Дарницькому районі. Оперативники затримали шахрая, який у фіктивному обміннику виманив у клієнта € 50 тис. Як потім з’ясувалося, хлопець орендував офісне приміщення в житловому будинку на вул. Урлівській, яке облаштував його під справжній обмінник. Як тільки він отримав на руки гроші, то вийшов в сусідню кімнату і не повернувся.

Читайте також: Нацбанк назвав купюри, які підробляють найчастіше

За  оцінками експертів, зараз в обігу в Україні перебуває до 20% фальшивих банкнот.Про це розповів радник голови Асоціації українських банків Олексій Кущ.

Якщо ще кілька років тому тіньовий оборот становив близько $ 100-200 тис. на місяць, а $ 2 млрд на місяць проходило офіційно через банки, які виступали своєрідним фільтром, то зараз ситуація протилежна. Велика частина доларового обороту в тіні. Тому багато хто навіть не знає, що є власниками фальшивками.

Фальшиві купюри ходять не тільки по Україні, від нас їх переправляють до Європи, де проблема фальшивок  стоїть не так гостро, а тому купюри особливо не перевіряють. "Це в Україні всюди: в магазинах, обмінниках, банках – є детектор валют і гроші перевіряють. А в благополучній Європі цей апарат не так поширений, там беруть все без розбору.  Тому Європа для українців стала ринком збуту підроблених єврокупюр", – розповів екс-співробітник карного розшуку МВС України Андрій Кондрашов.

За даними НБУ, найчастіше підробляють банкноту в 100 доларів. Далі з великим відривом йдуть банкноти номіналом 200 і 50 євро, а також 5 тисяч  рублів. Замикає першу п’ятірку банкнота в 100 євро.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter