Лукашенко 23 вересня влаштував таємну інавгурацію. Незадоволені цим люди вийшли з протестами на вулиці білоруських міст. Там їх жорстко зустріли силовики – з автозаками та водометами.

Читайте також: Нам не страшно, – син Лукашенка про протести в Білорусі

Про те, що відбувалося протягом 46-го дня масових протестів у Білорусі, пише 24 канал.

Таємна інавгурація Лукашенка

Зранку 23 вересня біля Палацу Незалежності у Мінську, що є резиденцією Лукашенка, почали збиратися силовики та чиновники. Також до будівлі стягнули військову техніку, а рух для особистого транспорту перекрили. На церемонію інавгурації запросили кілька сотень людей.

Приблизно об 11:00 до Палацу Незалежності прибув кортеж Олександра Лукашенка. 

"Поклавши праву руку на Конституцію, Олександр Лукашенко виголосив присягу білоруською мовою. Потім він підписав акт про прийняття присяги, після чого голова ЦВК Лідія Єрмошина вручила Лукашенку посвідчення Президента Республіки Білорусь", – мовиться у повідомленні.

Зауважимо, що у цей час усі провладні телеканали Білорусі транслювали серіали, а не церемонію інавгурації. Це суперечить білоруському законодавству, адже церемонія складання присяги президентом повинна транслюватися по республіканському телебаченню і радіо.

Жорсткі затримання у Мінську

Людям, що ввечері зібрались біля Стели у білоруській столиці, силовики не дали шансу на проведення акції протесту. Проти протестувальників застосували водомети з фарбованою водою. ОМОНівці жорстко відтісняли колони людей з центру. "Допомагали" їм люди в цивільному – вбрані у чорне та зелене.

Від такого натиску учасники акції просто розбігались. Силовики ловили перехожих і садили в автозаки.

Читайте також: У Мінську жіночий марш закінчився масовими затриманнями (фото, відео)

Дивіться відео, як розганяли мітингувальників біля Стели:

Незважаючи на це, люди продовжили збиратись. Зокрема, колони вирушили на Пушкінську. На проспекті Машерова мітингувальникам допомогли місцеві жителі: вони відкривали двері під'їздів, аби туди втікали від силовиків протестувальники.

Білоруські військові присягли на вірність Лукашенку

Після інавгурації президента Білорусі Олександра Лукашенка військовослужбовці принесли присягу на вірність йому і білоруського народу. У церемонії брали участь представники різних родів військ.

Повідомляється, що військовослужбовці присягнули перед білоруським народом і Лукашенком в готовності захищати суверенітет і територіальну цілісність Білорусі.

Читайте також: Загострення протистояння у Білорусі: люди почали будувати барикади у Мінську

Мітинги студентів біля вишів

У різних місцях Мінська люди реагували на інавгурацію стихійними акціями. До протестів долучилися студенти різних вишів. Вони збирались біля своїх навчальних закладів та скандували: "Саша виходь, будемо вітати".

Також в окремих районах столиці люди влаштовували ланцюги солідарності. Так, у ЖК "Каскад" на вулиці вийшли сотні людей. Однак після того, як на місце прибули силовики, частина людей розбіглася. Згодом на місці акції залишилися лише двоє жінок та дитина. 

Прогулянка в коронах

В оригінальний спосіб на інавгурацію Лукашенка відреагували жительки Мінська. Вони влаштували прогулянку в коронах вздовж проспекту Незалежності.

Затримання у Могильові

Одними з першими почали затримувати простестувальників у Могильові. Молодих людей, які просто стояли з біло-червоно-білими стягами, забрали силовики. Згодом представників правоохоронних органів стало більше, ніж самих мітингувальників.

Таємна інавгурація Лукашенка – дивіться відео:

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook