15 липня відзначається День українських миротворців, які уже понад 20 років беруть участь у міжнародних миротворчих операціях. Наш миротворчий контингент під егідою ООН, НАТО, взяв участь у більш як 20 військових операціях, це понад 45 000 українських військовослужбовців. Наразі миротворчі сили України беруть участь в 9 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у 7 країнах світу.

Читайте також: На Волині після тривалої реабілітації помер військовий полковник (фото)

Старший лейтенант Служби судової охорони Волинської області Анатолій Яцук колишній миротворець, пише територіальне управління Служби судової охорони у Волинській області. Чоловік у 2005 році після строкової та контрактної служби проходить відбір у миротворчі війська – тактичну групу Українського миротворчого контингенту місії ООН у Іраці, потім була Ліберія – окремий вертолітний загін українського миротворчого контингенту впродовж двох років.

Про цей період життя Анатолій Яцук згадує з особливим блиском в очах, адже він вважає, що це школа життя, яка навчає захищати себе і тих, хто поруч, цінувати дружнє плече, на яке сподіваєшся у будь-якій ситуації, адже бачили реалії подій у цих країнах не з екрану телевізора.

"Там швидше навчаються розуміти сенс життя і знати, що мир у твоїй країні – це основне, що потрібно кожному. Перебираючи у пам'яті події того часу, тільки зараз по-справжньому розумієш, що небезпека була навколо тебе щохвилини. Але в силу молодості, тоді ці поняття були не зовсім зрозумілими. В душ ходили з автоматами, та коли потрапляли у "гості" до іракського шейха, знали, що зброю застосувати не буде потреби, адже мусульманські країни цікаві своїми законами гостинності: поки ти у будинку – ти гість, за межами – це вже інший вимір взаємовідносин", – пригадує Анатолій.

Багато спогадів та вражень, але головне що зрозумів для себе Анатолій, це те, що мир та спокій потрібен усім, тому що і дорослим і дітям хочеться чистого неба над головою, ясного сонечка, яке не затьмарить війна.

Читайте також: Траурний кортеж зустріли на коланіх: у Львові провели в останню путь Героя з Волині (фото)

У сім'ї Анатолія Яцука підростають двоє діток. Вже сьогодні він навчає семирічного сина бути самостійним, мужнім та відповідальним і готує до вступу у військовий ліцей, адже батько знає яким має бути справжній чоловік.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook