Вчені Базельського університету, Вищої школи Цюріха й іспанського проєкту SeqCovid вважають, що друга хвиля пандемії в Європі спричинена мутованим штамом коронавірусу 20A.EU1. Його виявили в Іспанії цього літа.

Читайте також: Гроші з "коронавірусного фонду" в Україні підуть на зйомки серіалів

Про це пише FT з посиланням на дослідження вчених з Швейцарії та Іспанії, опублікованому на сайті Базельського університету.

Вперше новий вид коронавірусу помітили у червні. На нього захворіли фермери з північного сходу Іспанії. Європою його поширили туристи, які відпочивали в країні.

Ще в липні мутований вірус був у шістьох європейських країнах. А вже у жовтні він поширився на 12 держав. Його виявили у Гонконзі та Новій Зеландії.

Генетик Емма Хоркрофт, яка також працює над дослідженнями коронавірусу, вважає, що стрімке поширення 20A.EU1 вказує на нехтування карантинними заходами.

Читайте також: Від коронавірусу помер колишній нардеп та політичний діяч

Новий вірус 20A.EU1 не схожий на поширену версію Sars-Cov-2. Нині вчені не дослідили, чи може мутований вірус викликати більшу смертність пацієнтів.

Коронавірус в Європі

В Європі продовжує збільшуватися кількість хворих на коронавірус. У Німеччині, Польші, Чехії, Великій Британії, Франції та Швейцарії запроваджують жорсткий карантин. У країнах обов’язковий масочний режим, закривають навчальні заклади та місця громадського скупчення.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook