Очільник одного з найбільших вишів області похизувався нагородою, яку можна придбати в інтернеті за кілька сотень гривень.

Читайте також: Прагнучи перемогти, ексректор ЛНТУ Петро "Підрахуй" намагається фальсифікувати вибори

"Дякую за чергове визнання. Служив та служитиму Україні!", – такий підпис виконувач обов’язків ректора ЛНТУ Петро Савчук додав до опублікованої в Фейсбуці врученої медалі "За самовіддане служіння науці". В коментарях друзі ректора вибухнули вітаннями з отриманням нагороди. Щоправда, що це за медаль, від кого і за що, ніхто не уточнював.

Зауважимо, нинішній керівник вишу на своїй сторінці часто публікує інформацію про власні досягнення, нагороди. Як виявилося, одну з нагород, якою він так пафосно похвалився – це визнання його "служіння Україні", може придбати будь-яка організація, підприємство чи відомство за невелику суму.

Нагороду "За самовіддане служіння науці", як йдеться в орденській книжці, видало  ГО "Країна". Як йдеться на сайті об’єднання, його метою є відновлення, розвиток та збереження історії та традицій України, формування сучасної нагородної політики держави та реформування нагородної системи України. Нагороди ВГО "Країна" мають загальну назву "Знаки народної пошани" та входять до відкритої нагородної системи – системи громадських нагород, яка кожному громадянину надає право і можливість самостійно визначити та нагородити людину, яка, на його думку, здійснила героїчний вчинок, видатне досягнення або добру справу.

Направду, у деяких випадках такі нагороди і справді вважаються визнанням. Наприклад, коли медалі замовляють шановані організації: наприклад, коли спілки АТОвців нагороджують волонтерів, чи громадські організації нагороджують захисників України за мужність, якщо їх не уважила держава. Та й навіть коли колектив хоче пошанувати досягнення якогось працівника.

Проте, у випадку Петра Савчука, усе набагато прозаїчніше. Нагороду "За самовіддане служіння науці" замовила не наукова спільнота. В орденській книжці вказано, що подала до нагородження громадська рада Солом’янської районної в місті Києві державної адміністрації. Проте в протоколах засідань громадської ради, які опубліковані на сайті, немає жодного слова про будь-яке подання до нагородження.   

А в реєстрі виданих нагород вказано, що медаль за номером 111 (саме цей номер 0111 вказаний у орденській книжці Петра Савчука) замовила Громадська спілка "Національна медична палата України". І саме за збігом обставин, представниця цієї спілки Марина Пастернак є членкинею нинішнього складу Громадської  ради Солом’янської районної в місті Києві державної адміністрації.

Згадану нагороду громадська спілка замовила ще у лютому 2019 року разом з двома іншими – для відзнаки науковців. Сам же Петро Савчук опублікував фото нагороди 1 вересня 2020 року, проте запис, в якому саме році видана нагорода – закритий.

Насамкінець варто додати, що медаль "За самовіддане служіння науці" на сайті коштує 275 гривень.

Читайте також: Ректор волинського вишу показав свої помідори (фото)

Нагадаємо, незабаром у ЛНТУ мають відбутися вибори ректора. На цей період Петра Савчука призначили виконувачем обов’язків, а сам він вже оголосив, що буде балотуватися на другий термін.

Натомість його підлеглі заявляють про адміністративний тиск та залякування конкурентів. Зокрема, проректорка ЛНТУ Олена Ковальчук, яка теж хоче змагатись за посаду ректора, нещодавно повідомила, що Савчук чинить на неї адміністративний тиск.

Зі слів Олени Ковальчук, 25 серпня Петро Савчук запропонував їй звільнитися, незважаючи на 12 років успішної праці для покращення роботи навчального закладу.

А голова наглядової ради університету, нардеп Степан Івахів просить відсторонити Савчука від посади на час виборів ректора щоб той не міг залякувати працівників та погрожувати опонентам звільненням.

 Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook