В Україні розробляється інструкція для комбінування вакцин проти коронавірусу. Національна група експертів вже дала добро.

Читайте також: Лікар розповів, кому і навіщо може знадобитися третя доза вакцини від коронавірусу

Про це в інтерв'ю «Апострофу» заявив головний санітарний лікар країни Ігор Кузін. Йдеться про те, щоб робити перший укол препаратом одного виробника, а другу – іншого, якщо вакцини можна поєднувати.

Як пояснив Кузін, національна технічна група експертів з імунізації, яка є головним дорадчим органом Міністерства охорони здоров'я, рекомендувала змішування вакцин.

Водночас він уточнив, що повинні бути дотримані певні умови. Наприклад, якщо людину прищепили препаратом Moderna і немає можливості зробити другий укол ним же, можна використовувати вакцину Comirnaty від Pfizer/BioNTech.

Читайте також: Відомо, чи захищають вакцини від дельта-штаму коронавірусу (відео)

Або ж якщо у людини була важка алергія, наприклад, на першу дозу препарату AstraZeneca. В такому випадку також можна буде завершити імунізацію вакциною Comirnaty.

«Відповідне рішення групи експертів вже є, тому зараз розглядається питання про оформлення відповідного наказу та розробці детальних покрокових інструкцій в таких випадках», – пояснив Кузін.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook