В Україні запропонували ввести добровільний податок для представників IT-індустрії. Гроші з нього повинні йти на підтримку їхніх колег-початківців.

Читайте також: За недопалок – 2 тисячі: в Україні планують збільшити штрафи за сміття

Про це заявив прем’єр-міністр Олексій Гончарук, передає пресслужба Кабміну.

Йдеться про створення Фонду розвитку людського капіталу.

Гончарук зазначив, що однією з проблем, яка стримує сьогодні розвиток ІТ-галузі, є брак кадрів. Галузь росте на 25-30 тисяч спеціалістів щороку, а університети випускають лише 16 тисяч студентів. Тому в Україні ініціюють створення Фонду IT Creative – фонду розвитку людського капіталу, який виховуватиме нових кваліфікованих спеціалістів.

Гроші з фонду вкладатимуть у три напрямки:

  • створення нових кампусів і курсів для ІТ-фахівців;

  • фінансування стипендій студентів українських ВНЗ;

  • на гранти для молодих вчених.

Прем’єр-міністр також додав, що Фонд IT Creative буде створений за участю міжнародних організацій, представників ІТ-індустрії та держави.

Крім того, голова Державної податкової служби Сергій Верланов повідомив, що для фінансування фонду IT Creative пропонується ввести спеціальну опцію оподаткування для ФОП в IT-галузі.

Окрім 5%-го єдиного збору, 1,5%-го військового збору та ЄСВ із двох мінімальних зарплат голова ДПС передбачає введення збору на розвиток людського капіталу. Він буде адмініструватися службою і надходити до Фонду, керований галуззю, а його ставка буде поступово піднята з 1% в 2020 році до 5% в 2024 році, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Читайте також: На популярному серед українців курорті планують ввести податок для туристів

За словами Верланова, ця опція оподаткування дасть більше гарантій і переваг, однак перехід на неї є добровільним, і охочі можуть залишитися на сьогоднішній третій формі оподаткування "спрощенців".

Водночас третя група ФОПів не відміняється.

Очікується, що Фонд запрацює у 2020 році, а його наповнення становитиме 0,5 млрд грн і буде надалі зростати.

За словами Гончарука, така ініціатива дозволить через 10 років збільшити експорт галузі з $3 млрд до $10 млрд. А кількість співробітників у цій сфері зросте з 165 тис. до 650 тис. осіб.

Прем’єр додав, що до кінця року уряд також проведе роботу над Трудовим кодексом, який некомфортний для IT-індустрії, оскільки він "був прописаний для роботи великих заводів і точно не для креативних галузей".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook