У Верховній Раді зареєстрували законопроект №859 про внесення змін до закону "Про лікарські засоби". У разі його прийняття, в України скоротиться кількість аптек.

Читайте також: В Україні заборонили 2 популярні препарати для дітей

Проектом пропонується зменшити концентрацію аптек за територіальною ознакою, пише РБК-Україна.

"Даний підхід створить збалансовані фінансові умови для всіх учасників ринку (кожна аптека матиме змогу стати прибутковою та поставити акценти на виконанні суспільних завдань, покращенні рівня сервісу споживачів)", – йдеться у пояснювальній записці.

Автори проекту вказують на надмірну конкуренцію, що чинить деструктивний вплив на ринок: велика кількість конкурентів та їх боротьба, на переконання нардепів, призводить до неринкових ефектів, наприклад, усунення тих учасників, що не в змозі здійснювати несправедливу практику решти (демпінг цін, несправедливі знижки за лояльність), або відсутність прибутковості, що унеможливлює розвиток бізнесу і професійне задоволення потреб клієнтів та ін.

"Конкретна та раціональна відстань у 500 метрів враховує інтереси маломобільних груп населення та громадян похилого віку, а також інтереси пацієнтів лікувально-профілактичних закладів", – наголошується у пояснювальній записці.

Читайте також: Українці вже скоро отримуватимуть електронні рецепти на ліки – експерт

Прийняття закону скасує аптечні мережі, оскільки окремим підприємцям дозволять тримати одну єдину аптеку, а компаніям – не більше чотирьох і лише в рамках однієї області.

При цьому фірмам планується дозволити відкрити усього вісім аптек у тому випадку, якщо вони займаються виробництвом ліків. При цьому у фірми-аптеки має бути не менше трьох засновників, і у них не повинно бути інших аптек.

Підприємець, який захоче відкрити аптеку, повинен мати освіту магістра за спеціальністю "Фармація", а продавати таблетки зможуть лише дипломовані провізори.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter