Українцям потрібно оновлювати паспорт у разі зміни прізвища або ж по досягненню певного віку. Якщо не зробити це вчасно, то можна отримати штраф, але на час дії карантину його скасували. Однак наявність нечинного документа неабияк ускладнює життя.

Читайте також: ЄС хоче, щоб Україна перестала видавати по два закордонні паспорти

OBOZREVATEL розібрався, що робити тим, хто не встиг оновити паспорт-книжечку протягом місяця та що стає недоступним людині з нечинним посвідчення особи.

Є ціла низка інформації, яку потрібно постійно оновлювати у паспорті, – зміна прізвища та місця реєстрації, нове фото по досягненню 25 або 45-річного віку. Звернутися для оновлення документа можна до будь-якого Центру надання адміністративних послуг. Однак деколи українці відкладають похід у ЦНАП на потім і ускладнюють собі життя.

«Я знала, що треба змінити фото у паспорті, але все не було коли. А тут мені терміново знадобилася кредитка, але банк відмовив. Виявляється, без нового фото паспорт вважається недійсним. Тоді я отямилася, що не зможу купити навіть квитки на потяг і поїздка на море під питанням», – розповіла киянка.

Якщо вам виповнилося 25 або ж 45 років, тоді у вас є місяць для того, щоб оновити паспорт. Можна або вклеїти фотографію в паспорт-книжечку, або отримати ID-картку. У першому варіанті в ЦНАП треба йти вже з готовими двома фотокартками розміром 3,5х4,5 см, а у другому вас сфотографують на місці.

Читайте також: Як українці можуть отримати міжнародний сертифікат вакцинації

«Раніше для тих, хто звернувся пізніше ніж за місяць, передбачався штраф і автоматично видавали вже ID-картку. Наразі вона за вибором. На час дії карантину терміни продовжили, можете будь-коли прийти, взяти фото і оновити документ», – повідомили у ЦНАП Солом'янського району Києва.

Виходить, що на час дії карантину українці можуть оновити паспорт-книжечку і не перейматися, що їм автоматично видадуть ID-картку. Та і штрафи для запізнілих теж скасували. Однак зволікання все одно має свій мінус, адже неоновлений паспорт вважається недійсним.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook