У зв’язку із зобов’язаннями, які взяв на себе Кабінет Міністрів у межах співпраці з Міжнародним валютним фондом, розмір мінімальної пенсії в Україні можуть підвищити до чотирьох тисяч гривень.

Читайте також: В Україні зможуть передавати пенсію за спадщину: названі умови

Про це пише видання Молодий Буковинець.

Суть у тому, що Кабінет Міністрів зобов’язався забезпечити гарантований рівень доходу для всіх громадян країни. А нещодавно також стало відомо, що депутати хочуть вирівняти розмір фактичного і номінального прожиткового мінімуму. Пенсії теж прирівняють до цієї суми.

Таким чином, прожитковий мінімум в Україні буде прив’язаний до відсотка від середньої заробітної плати, що становитиме 40% від показників за 2019 рік з урахуванням інфляції. Якщо пропозицію приймуть, замість нинішніх 2027 грн середня пенсія збільшиться до близько 4201 грн.

Крім того, законодавці планують щорічно підвищувати на 1% залежність прожиткового мінімуму від середньої зарплати. До 2030 року цей показник збираються довести до 50%.

Читайте також: ТОП-5 нововведень у нарахуванні пенсій, що будуть запроваджені протягом року

Очікується, що це положення набере чинності вже наступного року.

Водночас, чимало експертів наразі сумніваються, чи "потягне" держбюджет настільки витратну соціальну програму. Це може призвести до серйозних проблем, пов’язаних із наповненням державного бюджету і перевищення рівня допустимих витрат на соцзахист населення, прогнозують експерти.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook