У четвер, 16 травня, в Україні відзначають День вишиванки. Це свято виникло зовсім недавно, однак встигло отримати всенародну любов і популярність. Зазначимо, що навіть світові зірки за кордоном одягають вишиванки в цей день. Про це повідомляє "Прямий".

Читайте також: 15 травня – яке свято та що не можна робити у цей день

Основна мета свята – збереження українських національних цінностей та їхня популяризація. День вишиванки з’явився у 2006 році з ініціативи студентки Чернівецького національного університету Лесі Воронюк.

Дівчина запропонувала своїм одногрупникам і студентам вибрати один день і всім разом вдягти вишиванки. Упродовж наступних років святкування розрослося до всеукраїнського рівня.

Загалом же історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали на наших землях у період VIII ст. до н. е. – IV ст. н. е.

Знаменитий арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях також згадує про русів, які носили вишитий одяг. У ході сучасних досліджень, наприклад, на Черкащині були знайдені срібні бляшки з фігурками чоловіків, датування знахідок VI ст., дослідження яких показали ідентичність елементів одягу та орнаменту вишивки українського народного костюма XVIII–XIX століть.

Читайте також: Вихідні у червні: скільки відпочиватимуть українці

Що символізує колір вишиванки

  • Білий колір – символ невинності та оберіг від нещастя.

  • Червоний – символізує любов до людини, життя, енергію сонця, радість.

  • Чорний колір – багатство і добробут.

  • Зелений – жіночий колір.

  • Синій колір – символ неба і води, звільнення від недуг і душевний спокій.

  • Золотий або жовтий – символ меду і пшениці, добробуту, достатку, багатства і радості.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook