Земля під забудову у межах 20 кілометрів від Києва здорожчала на 15-18%, за підсумками року зростання ціни може становити 20%.

Читайте також: Держгеокадастр на Волині незаконно заволодів земельною ділянкою лісового фонду

Про це свідчать дані Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України.

За даними фахівців, понад 60% попиту зосереджено на наділах площею 10-15 соток з рекреаційними можливостями (розташованими поблизу озером, рікою чи лісом) та підведеними інженерними комунікаціями.

За словами президента АФНУ Юрія Піти, ринок землі під забудову наразі досить активний: офіційні дані Міністерства юстиції України свідчать, що кількість угод із земельними ділянками у II кварталі 2021 року порівняно з I кварталом зросла більш як на 20%.

Фахівці кажуть, що попит на землю і надалі зростатиме в межах 3-5% щомісяця.

«Вірогідно до кінця року кількість покупців буде на 15% більшою за реальну кількість виставлених на продаж ділянок», – прогнозує Юрій Піта.

За підсумками 7 місяців 2021 року, понад 70% всіх укладених угод в цьому сегменті ринку нерухомості здійснюється з інвестиційною метою.

Так, ринок земельних ділянок і заміської нерухомості (приватні будинки, котеджі, таунхауси) цікавить близько 30% інвесторів. Понад 45% інвесторів готові вкладати кошти на первинному ринку житла, і близько 25% – у вторинний ринок (переважно малогабаритні квартири площею 35-50 м2 старої забудови).

«Через економічну невизначеність, можливий новий локдаун, до кінця року кількість інвестиційних угод може зрости ще на 5-10%. Громадяни намагатимуться убезпечити себе від економічної непрогнозованості, вкладаючи кошти саме в нерухомість, адже немає інших рівнозначних ринків для інвестицій, які б гарантували не лише збереження статків, а ще й можливий прибуток», – пояснює Юрій Піта.

Читайте також: Понад 4 тисячі угод: у яких областях найбільше продавали землю

За його прогнозами, до кінця року фактично буде сформована максимальна ціна на землю під забудову й впродовж першої половини 2022 року цінові коливання будуть незначними.

«Ринок житлової нерухомості в усіх сегментах, окрім оренди, вже цього року досягне пікових, але економічно мотивованих цін. Тому варто очікувати, що у першому півріччі 2022 році на ринку нерухомості пануватиме цінова стабільність. Також варто очікувати незначне спадання активності покупців та досягнення балансу між попитом і пропозицією», – резюмує фахівець.

Водночас у інших містах України в сегменті земельних ділянок під забудову протягом перших 7 місяців 2021 року переважно зберігається цінова стабільність.

Разом з тим, у Дніпрі протягом січня-липня попит на землю під приватну забудову на 30% менший, ніж наявна пропозиція, а у Хмельницькому – навпаки, відзначається зростання попиту за останні два роки на 60%.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook