Новостворена партія "Голос", лідером якої є відомий співак Святослав Вакарчук, відмовилась підтримувати кандидата в депутати по мажоритарному округу №22 (Луцьк) Тараса Шкітера.

Перед Революцією Гідності він був активістом партії "Український вибір" одіозного Віктора Медведчука і пропагував вступ до Митного Союзу та переконував, що Україні необхідно будувати майбутнє з Росією. Сам новоспечений політик сьогодні активно відхрещується від цієї інформації. Він бідкається, що його просто "облили брудом" і каже, що змінив свої погляди.

Проте, партійному керівництву "Голосу" цього вистачило, аби відмовити Шкітеру в балотуванні від політсили Святослава Вакарчука. Адже лідер партії заявив, що готовий очистити свої ряди, якщо люди знайдуть серйозний компромат на кандидатів.

Після раптової зміни поглядів Тарас Шкітер проміняв ідеї Віктора Медведчука на союз із луцьким бізнесменом і депутатом міської ради Андрієм Покровським, вступивши до громадського руху "Свідомі". Втім, насправді він став просто, м'яко кажучи, транслятором позиції Покровського.

Попри те, що Тарас Шкітер заявив, що прийняв рішення не йти на вибори, "Під прицілом" з власних джерел стало відомо, що відмова "Голосу" – це вимушена міра. Адже юного політика "попросили", аби не плямувати репутацію щойно створеної партії. Але про все по порядку.

Хто такий Тарас Шкітер

27-річний лучанин, який себе донедавна позиціонував як журналіст, Тарас Шкітер за фахом – стоматолог. Як йдеться в оприлюдненій біографії для проекту "Нові лідери", він у 2008-2013 рр. навчався у ВДНЗУ "Українська медична стоматологічна академія" за спеціальністю "стоматологія". У 2013-2015 рр. проходив інтернатуру у Волинській обласні клінічній лікарні у відділенні щелепно-лицевої та пластичної хірургії.

По тому його життя круто змінилося: з 2015 року він почав працювати у ТОВ "Контент менеджмент груп", яка входить до сфери впливу луцького бізнесмена, депутата Луцької міської ради Андрія Покровського. В цей же час він став помічником-консультантом згаданого депутата. Тоді ж, 2015-го року він пройшов курс з медіа та журналістики, написання текстів та підготовки контенту у "Вільній школі журналістики". У 2017 році пройшов курс з політтехнологій та технологій PR у "Вільній школі політтехнологій та PR".

З 2016 р. до сьогодні – директор ТОВ "Інформаційне агентство "Конкурент" та керівник цього видання. Разом з Андрієм Покровським з 2017 року він є співзасновником ГО "Громадський рух "Свідомі". А ще – генеральний продюсер суспільно-політичного ток-шоу "Протилежний погляд LIVE" і певний час був ведучим цього ток-шоу.

У червні 2019 року Тарас Шкітер заявив, що полишає журналістику та йде в політику. А вже за кілька днів стало відомо, що балотуватиметься він по мажоритарному округу №22 – Луцьк від партії Святослава Вакарчука "Голос".

З чого почався скандал

Ще до заяв про політичні амбіції, Тарас Шкітер неодноразово з’являвся на центральних телеканалах у різноманітних політичних ток-шоу і телепередачах, де активно дискутував на різноманітні теми, особливо напередодні президентських виборів. Чи не найчастіше він брав участь у передачах на 112 каналі, який належить Віктору Медведчуку.

Щойно партія "Голос" оприлюднила списки своїх кандидатів, медіа почали шукати інформацію про цих людей. Так, 9 червня, видання "Український тиждень" оприлюднило інформацію про те, що Тарас Шкітер "представляв на Волині політсилу Віктора Медведчука "Украинский выбор" й активно просував тісну інтеграцію з Росією і входження України до Митного союзу.

На сайті "Українського вибору" донедавна висіла стаття про молодіжний круглий стіл у Луцьку, зініційований цією організацією. Відбувався він у Луцьку 11 вересня 2013 року. Якщо пригадати історичний контекст, то з’ясуємо, що за два місяці по тому Україна вибухне Революцією Гідності.

Наразі ця публікація видалена з основної версії сайту. Отже, учасники дискутували з приводу цивілізаційного вибору України. І "Український вибір" переконує: Тарас Шкітер тоді вважав, що майбутнє України з Росією в Євразійському союзі.

"Розмова виявилась доволі цікавою і змістовною. Всі виступаючі дійшли згоди: сучасна ситуація в країні демонструє, що залишатися поза наднаціональними структурами неможливо, і Україні потрібно робити свій вибір. І тут є два шляхи: на Захід і на Схід. Як зазначив виступаючий від "Українського вибору" Тарас Шкітер, при цьому виборі мають бути враховані всі фактори – історичні, релігійні, політичні, економічні. Тому єдиним правильним зовнішнім вектором для України є східний, спрямований на поглиблення співпраці з країнами Євразійського союзу, насамперед, з Росією", – йдеться в новині.

Як відреагував сам кандидат

Одразу ж після цієї публікації Тарас Шкітер почав переконувати: на тій зустрічі він був, але говорив зовсім інше, його слова перекрутили, а сам він ніколи не був у складі "Українського вибору". Згадану публікацію він назвав брехнею.

"Ті, хто мене знає, може однозначно сказати, що це неправда, а для тих, хто не знав мене раніше хочу прояснити ситуацію.

Я не був і не є членом жодної політичної партії та громадсько-політичного руху, окрім Громадського Руху "Свідомі", де я є співзасновником.

Щодо "Українського вибору", то у 2013 році я брав участь у круглому столі, який організувала ця організація. Там я казав, що у випадку з підписанням угоди про Асоціацію України з ЄС, Росія почне застосовувати різноманітні важелі впливу, в тому числі економічні, щоб нашкодити Україні. Ще перед початком військової агресії я попереджав, що потрібно диверсифікувати шляхи постачання в Україну енергоносіїв та зменшити експортно-імпортну залежність від Росії як основного на той час економічного партнера", – переконує політик.

Щоправда, стаття на сайті "Українського вибору" ще донедавна була у вільному доступі. І жодних спростувань чи позовів про "перекручування" слів Тараса Шкітера не було.

Водночас, у соцмережі Фейсбук, кандидат від Луцька почав "чистити" свою сторінку від друзів: тих, хто почав питати про згадану статтю 2013 року, він почав блокувати та видаляти з друзів.

Неофашисти в Україні

Згадана ситуація – не єдиний неоднозначний епізод з недавнього минулого кандидата. У листопаді 2014 року на шпальтах видання ВолиньPost Тарас Шкітер вирішив проаналізувати молодіжний рух в Україні. За його словами, в Україні активізувався неофашистський рух молоді:

"На сьогодні в Україні чимало різноманітних молодіжних структур, безперечно не є винятком і наше місто…

Якщо держава не прийматиме участь в даному питанні, молодь знайде вихід і за такого варіанту, але не факт, що даний варіант виходу із ситуації буде вірним!

Як приклад такого халатного відношення державної системи, являється "стихійне" створення екстреміських та радикальних молодіжних організацій. Як приклад "неофашиський" рух, соціальна база якого складається з молоді, витісненої життєвими обставинами на узбіччя життя. В Україні такої молоді чимало, тому питання, яким чином відбуватиметься розвиток молоді в Україні залишається відкритим!"

Повертаючись до історичного контексту, варто згадати, що на той час пережили українці: Революція Гідності, розстріли активістів на Майдані, втеча Януковича, окупація Криму, Волноваха, Іловайськ, Савур-Могила. І саме тих українців, які вийшли у 2013-2014 роках на протести, а згодом пішли відстоювати цілісність і незалежність України, ворожі ЗМІ назвали "фашистами" і "нацистами".

* * *

Епізод щодо участі Шкітера в русі кума Путіна може бути лише вершиною айсбергу, адже "Украинский выбор" в той час набирав обертів і щедро фінансував тих, хто готовий просувати ідеї єдності з Росією. Особливо в західній Україні, де погляди населення були і є традиційно проукраїнськими.

Що стосується місцевого осередку "Голосу", то партійці наступили на граблі під назвою "нові обличчя": намагаючись чимшвидше закрити квоти в регіонах на мажоритарних округах, та в списку до їх лав потрапили особи, які напередодні військової агресії Росії просували в Україні ідеї "русского мира".

Але у "Голосі" оперативно відреагували на інформацію щодо їхнього кандидата і прийняли єдине правильне рішення – позбутись пристосуванця.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook