Коронавірус, що викликає Сovid-19, є надзвичайно заразним і дуже стрімко поширюється. 

Читайте також: Українці, які відмовляться від обсервації, не зможуть повернутися, – Зеленський

Відповідно до нового дослідження, опублікованого у Nature, відповідь на це запитання полягає у особливій структурі білка, що формує специфічні "шипи" на поверхні SARS-CoV-2, пише ТСН

Так, команда учених з Університету Міннесоти використала рентгенологічну кристалографію і створила 3D-модель того, який вигляд має білок шипа і як він зв'язується з клітинами людини. 

Це дозволило їм візуалізувати, як мутації білка утворюють різні складки та гребені, що визначають, як вірус приєднується до рецепторів у тілі людини.  Науковці дійшли висновку, що гребінь нового коронавірусу є більш компактним, ніж у його попередника SARS. І саме це може бути однією з причин, чому недуга так стрімко вражає людей. 

Читайте також: "Дуже важко – як ніколи!": медик вразила зізнанням про коронавірус в Україні

"3D-структура показує, що порівняно з вірусом, який спричинив спалах 2002-2003 років, новий коронавірус розробив нові способи приєднання до рецепторів людини, що забезпечують більш “щільне” з’єднання. Це може бути тим, що допомагає йому інфікувати людські клітини та поширюватися серед людей”, – зазначив дослідник біомедицини Фанг Лі.

Науковці вивчили структуру подібних коронавірусів у кажанів та панголінів, яких часто звинувачують у появі нової недуги. Учені з’ясували, що тип коронавірусу, властивий для кажанів, мав би пройти цілу серію мутацій, щоб стати схожим на SARS-CoV-2. 

Натомість один патоген, що уражає панголінів, був більш схожим, що додає вагомості гіпотезі про те, що ці тварини могли стати проміжними переносниками збудника. 

Команда сподівається, що нове моделювання допоможе розробити ліки чи вакцини проти вірусу.

“Дізнавшись, які структурні особливості вірусних білків є найважливішими для встановлення контакту з клітинами людини, ми можемо розробити препарати, що виявляють та блокують їхню активність", – зазначив Фанг Лі. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook