Вейпінг – вдихання водяної пари з електронних сигарет – мав на меті замінити вдихання диму зі звичайних цигарок. Електронні сигарети були розроблені як засіб для полегшення відвикання від шкідливої звички куріння. За якийсь час вейпінг став течією молодіжної субкультури, а вдихання звичайної водяної пари змінилося на вдихання пари від ароматизованих рідин.

Читайте також: Неповнолітні українські вейпери: як впливає вейп на організм підлітка, та чому це досі законно

Дослідники з Американського інституту вивчення пустель виміряли концентрацію альдегідів, що містяться в парі, яку утворюють електронні сигарети. Вейпінг  відбувався за допомогою автоматичної установки, яка робила чотирисекундні затягування з перервою в 30 секунд між ними. 

"При кожному затягуванні будь-якої з рідин вейпер отримує величезну кількість альдегідів, основна частина яких утворюється  внаслідок термічного розкладання компонентів ароматизаторів", – наголошують дослідники. У всіх експериментах кількість альдегідів перевищувала порогові значення, встановлені Асоціацією державних промислових гігієністів США.

Вчені з’ясували, що відсотковий вміст токсичних речовин збільшується прямо пропорційно до кількості ароматизаторів в рідині. Тобто, чим ароматніша рідина, тим вона шкідливіша. Вони заявили, що продовжать свої дослідження і  перевірять вплив смакових добавок загалом на утворення альдегідів та інших шкідливих сполук.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter