Касаційний цивільний суд ухвалив рішення про те, що відсторонення від занять у школі дитини, не щепленої за віком, є законним та забезпечує безпеку для всіх учнів.

Читайте також: В Україні через локдаун може статися хвиля звільнень: хто ризикує залишитися без роботи

Про це йдеться в повідомленні Верховного суду України, яке було опубліковано у вівторок, 23 березня. Судді зокрема посилаються на ст. 53 закону України "Про освіту", де вказано, що здобувачі освіти мають право на безпечні та нешкідливі умови навчання, а також повинні дбайливо ставитися до здоров'я оточення та власного, пише Obozrevatel.

Зазначається, що завданням держави є збереження балансу між правом дитини на освіту та інтересами інших дітей. При цьому за законом батьки мають право відмовитися щепити дитину.

Читайте також: Учнів 4 та 9 класів звільнили від ДПА у 2021 році

"Держава, установивши заборону відвідувати навчальний заклад дитиною, яка не має профілактичних щеплень, реалізує свій обов’язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров’я всіх учасників освітнього процесу, зокрема й самої нещепленої дитини", – йдеться в повідомленні.

Суд зазначає, що забезпечення безпеки життя та здоров’я є пріоритетнішим за право на освіту. При цьому наголошується, що у разі відсторонення нещепленої дитини від навчання її права не порушуються, адже існують альтернативні способи здобуття освіти.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook