Міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар повідомив про проведення військової операції "Весняний щит" на північному заході Сирії, пише ТСН з посиланням на Anadolu Agency.

Читайте також: "Намагався вразити дівчат": у страшній ДТП загинув священик (фото)

За словами Аскара, Анкара починає військову операцію у відповідь на удар сирійських урядових сил по турецьких військовослужбовцях у провінції Ідліб 27 лютого, коли загинуло 36 осіб. 

"Туреччина не має на меті збройне протистояння з Росією в Сирії. Наше завдання – запобігання злочинів режиму Асада, усунення радикалізації та запобігання міграції. Туреччина ґрунтується на праві на самооборону. Нашою метою є лише прихильники Асада, що атакують розташування турецьких військових", – заявив Хулусі Акар.

Міністр розповів, що від початку військової операції було знищено вісім вертольотів, 103 танки, 72 артилерійські установки та гаубиці, три системи протиповітряної оборони, один безпілотник. Крім того, було вбито 2212 солдатів режиму Асада.

Читайте також: У Києві під час руху спалахнула маршрутка: з'явилося моторошне відео пожежі

Акар наголошує, що Туреччина завдаватиме удари у відповідь на будь-які атаки на розташування військ в Ідлібській зоні деескалації. Зокрема, на території спостережних пунктів. "Туреччина очікує від Росії задіяння всіх важелів впливу на режим Башара Асада з метою припинення атак в Ідлібской зоні деескалації та відведення сил Асада за межі зони, окресленої сочинськими домовленостями", – заявив турецький міністр нацоборони.

Нагадаємо, 27 лютого в провінції Ідліб загинули щонайменше 29 турецьких військовослужбовців унаслідок авіаудару. Губернатор турецької провінції Хатай, що межує з Сирією, Рахмі Доган, повідомив, що турецькі сили зазнали нападу з боку сирійських урядових військ (які підтримує Росія). Є також поранені військові, деякі у тяжкому стані. 

28 лютого на прохання Туреччини через загострення ситуації в сирійській провінції Ідліб відбулося засідання НАТО. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook