Від шельфового льодовика в Антарктиді відколовся гігантський айсберг. Тріщина на льодовику з'явилася ще у листопаді 2020 року, однак остаточно айсберг відколовся лише зараз. Про це пише "Громаське" з посиланням на Live Science.

Читайте також: Волинян попереджають про можливе затоплення присадибних ділянок

Так, площа айсберга становить 1270 квадратних кілометрів. Для прикладу, площа Києва становить 874 квадратних кілометри, а Одеси – 162 квадратні кілометри.

Тріщина на льодовику росла приблизно на 1 кілометр в день у січні. Однак вранці 26 лютого вона збільшилася на пару сотень метрів усього за кілька годин.

Читайте також: Календар свят і вихідних на березень 2021: що будемо відзначати

У Британській антарктичній службі (BAS) зазначили, що айсберг відколовся внаслідок природного процесу, і немає ніяких доказів, що на це вплинула зміна клімату. Там також додали, що поява айсберга не є несподіванкою – представники BAS уже багато років на це очікували. 

"У найближчі тижні або місяці айсберг може віднести; або він може сісти на мілину і залишитися поруч з шельфовим льодовиком Бранта", – припускають у BAS.

"Хоча відкол значних частин шельфових льодовиків Антарктики – це цілком нормальне явище, великі глиби на кшталт тієї, що виявили на шельфовому льодовику Бранта в п’ятницю, є доволі рідкісними та захопливими", – зазначив професор британського Університету Суонсі Адріан Лакман, цитує BBC.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook