Лікар Євген Комаровський розповів про відновлення після коронавірусу. Він каже, що у деяких пацієнтів після виходу з активної фази хвороби може тривати місяцями стан, який можна описати, як "нема здоров'я".

Читайте також: Хто з українців частіше хворіє на COVID-19: названо небезпечний вік

На своїй сторінці YouTube Комаровський розповів що після грипу та інших ГРВІ вже через 1-2 тижні людина відчуває себе добре. Але у випадку з COVID-19 все трохи інакше, пише РБК-Україна.

"Зараз виникає такий медичний термін, як "постковід" або "довгий ковід". Наука приходить до того, що коли закінчується етап боротьби імунної системи з вірусом, вірус не розмножується, людина не заразна, але здоров'я немає. Бо виявилося, що за той час, поки вірус розмножувався в організмі, відбулися дуже серйозні зміни. Не тільки з боку легенів, але з боку практично всіх інших внутрішніх органів. І скільки потрібно часу, щоб все це відновилося... На це питання відповіді поки немає", – каже Комаровський.

Річ у тому, що вірус уражає судини, нервову тканину, клітини головного мозку. Виникає ушкодження, загибель клітин, мікрокрововиливи, страждають тканини нирок, печінки, серця і так далі.

За словами лікаря, прояви "постковіда" можна розділити на три групи симптомів:

  • Більш менш зрозумілі симптоми з боку органів дихання – кашель, задишка, задишка, яка посилюється при фізичному навантаженні, відчуття нестачі повітря.

  • Відчуття слабкості. І це навіть не втома, а абсолютне небажання, неготовність що-небудь робити. Коли просто хочеться лежати і ні на що немає сил. Причому ці проблеми є часто причиною соціальних конфліктів і нерозуміння з боку оточення.

  • Психічні розлади, порушення сну, пам'яті, неможливість вибудувати логічні ланцюжки і інші ментальні порушення.

Лікар нагадав, що треба чітко розуміти: коронавірус вражає не тільки органи дихання, він вражає судини і нервову систему. І відновлюватися ці системи можуть місяцями. А чарівної таблетки від таких наслідків немає.

Комаровський звернувся насамперед до родичів тих людей, що перенесли коронавірус, попросивши їх бути максимально уважними та делікатними. Адже психічні розлади після важкого COVID-19 бувають у 2/3 хворих, а у 20% з них виникають суїцидальні думки. У таких випадках необхідна консультація фахівців.

Щоб відновити органи дихання, потрібно підтримувати оптимальні параметри температури та вологості повітря в приміщенні і більше часу проводити на свіжому повітрі. Можна вдаватися до дихальної гімнастики.

Читайте також: У сусідній із Волинню області вперше виявили хантавірус

Сядьте в крісло і подивіться на двері, стежачи поглядом за їх сторонами - робіть вдих на "довгій" частини дверей і видих – на "короткій", і так - по периметру дверей. Повинен виходити довгий вдих і короткий видих. Це потрібно робити після п'яти хвилин тричі на день, але робити це потрібно в прохолодній і вологій кімнаті.

Фізичні навантаження, попри слабкість, виключати не можна. Пройдіться, присядьте, поверніться і так далі, навіть якщо цього не хочеться.

Стояти в планці не треба, а от ходити, їздити на велосипеді – добре не тільки для м'язів, але і для нервової системи. Протягом одного дня необхідне аеробне навантаження – це 30 хвилин, які можна розбити на шість етапів по 5 хвилин.

Найважче, каже Комаровський, це психічні розлади. Тут дуже важливо бути впевненим, що це "постковід", щоб не сплутати з такими тяжкими порушеннями, як гіпертонічний криз, інсульт і так далі. При будь-яких сумнівах слід звернутися до лікаря.

Щоб відновити нервову систему, потрібні знову таки фізичні навантаження, бажано, щоб при таких заходах людині доводилося орієнтуватися в просторі і місцевості.

Якщо у людини є розлади пам'яті, здорового глузду, мислення, потрібно придумувати собі завдання. Наприклад, написати 60 слів на букву "А", вивчити вірш, допомогти дитині виконати домашнє завдання.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook