Рік тому Волинський національний університет імені Лесі Українки отримав нового ректора. Ним заслужено став доктор наук з фізичного виховання і спорту, професор Анатолій Цьось. Завдяки злагодженій роботі очільника та колективу університету за невеликий термін у волинському виші відбулося чимало позитивних змін, вдалося реалізувати чимало проєктів. Про досягнення за рік роботи та плани на майбутнє розповів ректор університету під час підсумкової пресконференції, яка відбулася сьогодні, 26 січня, у приміщенні вишу.

Читайте також: У Лесиному виші побільшало професорів та доцентів

Під час свого виступу Анатолій Цьось зосередив увагу на самих яскравих моментах та досягненнях університету за останній рік.

"Для нашого університету цей рік став роком активного розвитку та звершень. Одне з перших наших досягнень, це – нова назва університету. І це не просто зміна набору літер, а зміна світоглядної політики закладу, в основі якої лежить велика освітня традиція Волині та найкращі методики розвитку. І завдяки колективу ми маємо Волинський національний університет імені Лесі Українки.

Також ми виконали поставлене перед нами промоційне завдання і суттєво розвинули інформаційну політику університету, завдяки чому наш університет добре відомий.
Крім того, нашим працівникам вдалося заробити три мільйони гривень за допомогою наукових досліджень. Заклад вперше отримав таку суму коштів за наукову діяльність", – розповів ректор.

Окремим досягненням вишу та гордістю Анатолій Цьось вважає підготовку повного зібрання творів Лесі Українки у 14-ти томах. Цю роботу вдалося виконати менше, ніж за рік.

"Раніше, коли готували твори будь-якої видатної особистості, то на це, зазвичай, витрачалося набагато більше часу, а наші працівники сформували 14 редакційних груп, які одночасно готували томи Лесі Українки. Надіюся, що 25 лютого відбудеться офіційна презентація творів у Києві, а 1 березня вони будуть представлені у нашому славному університеті", – зазначив ректор.

Закцентували під час конференції й на міжнародній дільності вишу, а саме, на продовженні програми подвійного диплома. Робота за цією програмою триває, і зараз понад 150 осіб паралельно навчаються у Лесиному виші та інших університетах.

Читайте також: Аспірант Волинського вишу отримуватиме президентську стипендію

Також окремим досягненням вишу є робота в медичному напрямку, зокрема, створення нового факультету.

"Уже закуплено обладнання для діяльності цього факультету, на що витрачено майже три мільйони. У найближчих планах – ремонт, на який заплановано витратити 9 мільйонів і закупка обладнання ще на два мільйони. У розвиток медичної спеціальності ми вкладаємо великі кошти, адже це одне з пріоритетних завдань нашого університету і важлива соціальна діяльність", – розповів очільник вишу.

Минулого року також вдалося реалізувати ще один важливий проєкт – відкриття церкви Святої Софії – Премудрості Божої. Також було відремонтовано аудиторії вишу, що в загальному становить понад 3 тисячі м.кв. Крім того, йде до завершення ремонт гуртожитку. Крім того, у планах провести опалення в університетську відпочинкову базу "Гарт", аби була змога приймати відвідувачів і в осінній, зимовий та весняний періоди.

Не забув ректор звернути увагу і на особливе досягнення вишу – преміювання науково-педагогічних працівників.

"Першочергово ми хотіли, аби університет забезпечував високий рівень освіти, а для цього потрібно було створити необхідні умови, змотивувати викладача. Ми розробили досить жорсткі контракти для працівників та рейтинг, за яким в кінці календарного року працівники отримають премії в залежності від того, який вклад зробила людина в розвиток університету", – зазначив Анатолій Цьось.

Читайте також: Продали Mercedes, яким їздив колишній ректор ВНУ Коцан

Одне з пріоритетних завдань до розвитку університету є дуальна освіта, адже вирішує головне завдання – наближення теоретичної підготовки студентів до практичної дільності.

"На даний час вуз підписав понад 170 тристоронніх угод щодо реалізації елементів дуальної освіти між університетом, установою та студентами. Були укладені угоди з InternetDevels, баскетбольним клубом "Старий Луцьк", "Волиньгазом", школами та туристичними установами. Наступним кроком буде створення спільних лабораторій разом з роботодавцями, а у перспективі – підписання угод і з іншими установами. Адже, студент отримує практичні знання та бачить специфіку роботи, а працедавці можуть знайти для себе талановитих студентів для майбутнього працевлаштування", – розповів очільник університету.

На пресконференції також підняли питання відкриття військової кафедри в університеті. Ректор зазначив, що роботи у цьому напрямку тривають.

"Уже є відповідні напрацювання у цьому напрямку: це – подання документів у Міністерство оборони, аби наш університет включили до Постанови про підготовку офіцерів запасу. І одночасно я зараз працюю із кафедрою військової підготовки у Миколаєві, яка є базовою для десантно-штурмових військ України, аби у Луцьку відкрити філію, і уже у цьому році розпочати набір", – розповів очільник вишу.

Читайте також: Студенти Лесиного вишу отримали перемогу у конкурсі на кращу науково-дослідну роботу

Не могли журналісти оминути питання стосовно автопарку університету, яким користувався колишній ректор вишу Ігор Коцан. 

"Всі автівки передані до університету і офіційно стоять на його балансі. Дороговартісний автомобіль Mercedes, відповідно до нормативних документів, уже продано за 600 тисяч гривень. Кошти зберігаються на рахунку, щоб закупити дві лабораторії для студентів, зокрема лабораторію синхронного перекладу для студентів факультету іноземної філології", – розповів Анатолій Цьось.

Також очільник вишу зазначив, що цьогоріч у гуртожитках № 4 та № 6 Волинського національного університету імені Лесі Українки ремонтуватимуть дах. 

"Минулого року ремонтні роботи проводилися як і в навчальних корпусах, так і в гуртожитку № 3. Саме там ремонтується 40 кімнат на п'яти поверхах, коридори, душеві, вбиральні та їдальні. Уже закупили нові меблі та плитки. Загальна вартість цих робіт становить 2 мільйони гривень. У планах – продовжити ремонт у гуртожитку № 3", – розповів ректор.

За словами Анатолія Цьосяминулоріч університет заробив доволі значну суму.

"За минулий рік з загального бюджету було витрачено 199,5 мільйона гривень. 2,5 мільйона було витрачено на наукові розробки. Але минулоріч університет самостійно заробив 85,5 мільйона, і ще на науці три мільйони. Майже 75% цих коштів йде на зарплату, інші – на оплату комунальних послуг. Коштом раціонального використання коштів ми маємо фінанси, щоб робити ремонти й забезпечувати якісну освіту. Ми не ходимо і не просимо кошти на щось, але разом з тим, кошти нам дуже потрібні, і ми готові співпрацювати з владою та громадами, щоб поліпшити стан", – каже Анатолій Цьось.

Крім того, у планах побудувати за фінансування Державного фонду регіонального розвитку на університетській відпочинковій базі на Світязі спортивний комплекс, вартістю майже 20 мільйонів гривень.

"Цей комплекс допоможе розвивати туризм регіону озера Світязь, забезпечити функціонування бази в не літній період та максимально залучити наші спортивні команди", – підсумував на пресконференції ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook