Російські спецслужби відновили роботу мобільного застосунку забороненої соцмережі "ВКонтакте" в Україні напередодні місцевих виборів з метою отримання даних про українців і це може загрожувати національній безпеці. Про це заявив заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк.

Читайте також: Волинянка у російській соцмережі закликала до війни та насильства в Україні

За його словами, до подібних дій спецслужби РФ зазвичай вдаються напередодні визначних подій, наразі це місцеві вибори 25 жовтня. Спецслужби держави-агресора планували поширювати у Мережі дезінформацію для впливу на громадську думку і маніпулювання нею.

"Від моменту застосування санкцій ми бачимо періодичне поширення інформації про відновлення доступу до цієї соцмережі на території України навіть не зважаючи на нестабільну роботу проксі. Ми впевнені, що цей додаток використовується російськими спецслужбами для збору даних про громадян України і всіх, у кого він встановлений", – сказав Демедюк.

Представник РНБО пояснив, що доступність забороненого російського мобільного застосунку "Вконтакте" в Україні відбулася не через зняття санкцій, а через оновлену роботу проксі-серверів. Демедюк наголосив, що українці правоохоронні органи вживають заходів для забезпечення реалізації санкційних обмежень, запроваджених у травні 2017 року.

"Спеціалісти Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО України взаємодіють з міжнародними колегами та партнерами для напрацювання заходів щодо реагування та блокування роботи мобільного додатку "ВКонтакте" на території України", – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у неділю, 13 вересня, "ВКонтакте" повідомила, що розробники поліпшили роботу проксі в мобільному застосунку, тому для українських користувачів відтепер немає перешкод у використанні додатку. 

Читайте також: Молодий українець схиляв дітей до суїциду в грі "Синій кит" у Польщі

Нагадаємо, 16 травня 2017 року російські соцмережі "ВКонтакте" і "Одноклассники" потрапили до списку юридичних осіб, щодо яких Україна ввела санкції. Після обрання Володимира Зеленського президентом у Раді національної безпеки і оборони України запевнили, що не будуть скасовувати санкції проти Росії, зокрема і проти російських соцмереж.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook