Міністерство соціальної політики планує об'єднати солідарну пенсійну систему з накопичувальною. Тоді внески для майбутньої пенсії робитимуть не тільки роботодавці, а й самі громадяни.

Читайте також: Які зарплати у президента України, прем'єра і міністрів: названо суми

Про це заявила голова міністерства Марина Лазебна, інформує Сьогодні.

"Ми пропонуємо збалансувати солідарну систему накопичувальним рівнем. Це коли у тебе є власний накопичувальний рахунок, на який щомісяця ти і твій роботодавець платите внески", – пояснила Лазебна.

Внесок з зарплати, який повинен платити сам працівник, при цьому планують встановити на рівні 2% в перший рік роботи нової системи.

Лазебна уточнила, що такі зміни потрібні, щоб забезпечити вищий рівень пенсійного забезпечення.

"Якщо в державі нічого не зміниться, і буде тільки солідарний рівень пенсійного забезпечення, то навіть з великою офіційною зарплатою, виплатою внесків і придбанням стажу, пенсія буде 20-30% від зарплати. Наприклад, зарплата 10 000 гривень – це 3000 пенсії", – додала міністр.

Зараз в Україні діє перший рівень системи пенсійного забезпечення – солідарний. На цьому рівні грошове забезпечення пенсіонерів здійснюється за рахунок податків, які платять працюючі люди. Пенсії залишаються низькими через постійний дефіцит Пенсійного фонду.

Читайте також: Уряд затвердив порядок звільнення деяких громадян від сплати пенсійного збору

Передбачається, що розв'язати проблему допоможе впровадження другого рівня пенсійної системи – накопичувального. Тоді українців зобов'яжуть самим накопичувати на пенсію. Але солідарний рівень також продовжить працювати.

Третій рівень пенсійної системи – це приватні пенсійні фонди. Формально він працює в Україні, але на ділі лише деякі громадяни готові користуватися послугами "приватників". 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook