Жодна клітина тіла не може функціонувати без води. Якщо людина не буде відновлювати водний баланс, то це призведе до зменшення об'єму крові. Про те, чому важливо пити воду та з яких продуктів ми її отримуємо – читайте нижче.

Читайте також: Лікарі обирають, кому віддати кисень: про складну ситуацію в українських лікарнях для хворих на коронавірус

Щодня ми втрачаємо велику кількість води через сечу, піт та повітря з наших легень. А нестача води в організмі призводить до низького кров'яного тиску, розповідає Катерина Шкодзік, зазначає 24 канал з посиланням на Flo.

Скільки можна прожити без води

Кров складається на 90% з води, тому через її нестачу в організмі людина перестає пітніти. Відповідно температура тіла починає зростати. 

Здорова людина може прожити без води приблизно тиждень в прохолодну погоду. Але в багатьох випадках – це 3-4 дні. 

Надмірна спека та сильні фізичні навантаження призводять до того, що тіло втрачає до 1,5 літра рідини за годину. А без відновлення водного балансу людина може загинути протягом декількох годин.

Основні симптоми зневоднення

Дегідратація відбувається, коли наші клітини та органи споживають більше рідини, ніж приймає наше тіло.

Ознаки зневоднення: надмірне відчуття спраги; сухість у роті; слабкість; запаморочення; сеча темно-жовтого кольору.

Почніть пити більше води, щоб відновити баланс і зберегти здоров'я.

Читайте також: У ВООЗ попередили про загрозу третьої хвилі COVID-19 в Європі: коли чекати

Скільки води потрібно пити на день

У кожної людини своя норма добового споживання води. Це залежить від статі, віку, ваги, загального стану здоров'я, харчування та умов праці.

Існують ще інші фактори, які збільшують потребу в рідині: спека; фізична активність; хвороба (блювота, діарея, запор, лихоманка); годування груддю. 

Які овочі та фрукти містять багато води

Не забувайте включати все, що ви п'єте і їсте, у щоденне споживання води. Деякі фрукти та овочі майже повністю складаються з води: огірок (96,7%); селера, салат, редька (95%); помідор, зелений перець (94%); цвітна капуста, кавун, полуниця, шпинат (92%); броколі, грейпфрут, дитяча морква (91%); ожина (88%); ананас, апельсин (87%); малина, чорниця (85%).

Вчені та лікарі сходяться на думці, що більшість здорових людей можуть підтримувати баланс рідини в організмі не слідуючи жорсткій рекомендації, а тільки тоді, коли відчувають спрагу.

Чому потрібно пити багато води навіть взимку

Коли холодно, тіло використовує більше енергії, щоб зігрітись, і таким чином втрачає більше рідини. При низькій температурі нирки виводять рідину з організму швидше, ніж зазвичай.

Тому, щоб не було зневоднення, варто пити не менше 2 літрів води.  

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook