Волинь зневоднюється − проблеми з водою, як виявляється, є не лише у Світязі.

Читайте також: Катастрофа на Світязі: волинські екологи б'ють на сполох (відео)

Обмілілі озера, річки та, навіть, криниці – таку картина у селах на Волині. В деяких населених пунктах назріла серйозна проблема з водою. Місцеві жителі кажуть – таких обмілілих водойм за своє життя ще не бачили, повідомляє ТРК Аверс.

Останнім часом всіх сколихнула звістка про те, що найглибше в Україні прісноводне озеро Світязь катастрофічно обміліло. Рівень води різко впав і "перлина Волині" стала подібною на велику баюру. Любителям поплавати треба пройти добрячий кілометр, і то там не буде аж надто глибоко. Місцеві люди кажуть − рівень води впав у озері буквально за тиждень.

І хоча тема обміління Світязя у всіх на вустах, проте досі ніхто конкретної причини назвати так і не зміг. Загалом чуємо переважно таке – люди бідкаються, а екологи розводять руками. Ото і всього. Експерти кажуть: міліє – бо засуха, або ж несправні шлюзи−регулятори води. Проте нині масштаб проблеми вийшов далеко за межі Шацьких озер.

Це не посушлива Африка. Це наша Волинь – село Мовники, Іваничівського району. І тут зараз ми бачимо екологічну катастрофу. Зникла вода.

Про те, що у селі Мовники − екологічна катастрофа першими забили на сполох рибалки. Тут протікає річка Буг і щовесни водойма розливалась та затоплювала увесь берег. Проте коли  вода поверталась назад у русло, то на місці її розливу залишались невеличкі озерця, де люди полюбляли купатись та рибалити. Цього ж року рівень води у річці впав аж надто різко, а озерця повністю повисихали. Селяни кажуть – такого ще не бачили: чимало щук і карасів просто лежали на місці, де нещодавно були озерця.

Рибалки кинулися до цих маленьких водойм, аби врятувати рибу. Виловлювали її та переселяли у сільський ставок, або ж випускали у БУГ. Через свою завзятість навіть отримали штраф від рибохорони. Там не розібралися і подумали, що селяни займаються браконьєрством.

Місцевий житель Михайло каже: раніше у річці щороку рівень води, або піднімався, або ж падав. Проте цього разу річка обміліла найбільше. А водойма, яка знаходилась в центрі села, взагалі зникла.

Проблема тут не лише з річкою. Чи не на кожному подвір'ї села  є свій  колодязь. І якщо на вулиці, що ближче до Бугу, в криницях ще є вода, то на інших вулицях колодязі стоять переважно порожні. 

Люди масово роблять нові свердловини, але біда в тому, що вода у цих свердловинах непридатна до споживання вода − там багато заліза, а якщо її закип'ятити, то вона набуває червоного кольору.

І така ситуація чи не у кожному господарстві. Що стало причиною зникнення води −  селяни достеменно не знають, лише гадають, що, можливо це через засуху. До такої версії схиляються й екологи. Серйозніших досліджень відповідні служби, чомусь проводити не поспішають.

В цій криниці донедавна ще можна було набрати кілька відер прохолодної води. Але й тут вона поступово зникає. Чотири відра якщо зачерпнеш, то далі вже нічого не буде. Доля цієї криниці схоже буде такою ж, як і у сусідської, яка пересохла.  Хіба що екологічна ситуація якимось чином зміниться.

Точно така ж ситуація у селі Лежниця, що неподалік Нововолинська. Колодязі опустіли зовсім.

По сусідству від цього господарства, люди теж переживають через обміління криниці. І так − чи не у кожній хаті.

Читайте також: Світязь може обміліти через клімат і кар'єр в Білорусі

Більш детальніше − у відеосюжеті ТРК Аверс:

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook