Мешканці поліських районів Волині вже активно копають картоплю. Кажуть, зволікати нема сенсу, адже бульба вже дозріла. Якщо вона лежатиме в землі, почне пароститися. Повідомляє сайт ІАС "Аграрії разом".

Читайте також: Ректор волинського вишу показав свої помідори (фото)

Чи варто у середині серпня збирати врожай другого хліба українців? На це питання відповідає Оксана Пузняк, заступник директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції, кандидат біологічних наук. 

"Більшість волинян садять на грядках ранні і середньостиглі сорти картоплі, у яких вегетаційний період завершується в серпні. Тому й не дивно, що багато господарів ще до вересня викопують бульбу", – каже науковиця.

Оксана Пузняк каже, що точним орієнтиром для збору врожаю є картоплиння. Якщо воно зелене, поспішати не варто. Якщо посохло, треба заглянути під кущ, чи відокремилися картоплини від коріння куща. Після того, як викосили город, слід почекати 10 днів, доки бульба "дозріє". 

"За цей час припиняться процеси росту, згрубіє шкірка. Викопана бульба має полежати зо два дні на відкритому повітрі. А тоді вже можна перебирати і складати в погріб, – зазначає Оксана Пузняк. – Насіннєва має позеленіти, тоді вона краще зберігатиметься і не буде пароститися. Її зберігають окремо від їстівної, адже соланін отруйний.

Щоб мати гарний насіннєвий матеріал, наші дідусі й бабусі копали картоплю вручну, відповідно відразу відбирали насіннєву картоплю з найкращих кущів. Тепер більшість господарів садять і копають тракторами, вся картопля іде в один бурт. Потім, перебираючи бульбу, в насіннєву потрапляє різна, як наслідок – сорти вироджуються. Тому науковці радять хоча би раз у 5 років міняти посівний матеріал".

Науковиця радить не копати бульбу у спекотні дні. Найкраще збирати врожай при 15-18 градусах у суху погоду. Між тим, астрологи радять копати коренеплоди, в тому числі і картоплю, на спадаючий Місяць. У серпні це дні з 16 по 30 числа. Мовляв, картопля гарно зберігатиметься, не гнитиме.

Оксана Пузняк зазначає, що ці календарі складені людьми з досвідом, тому бажано їх дотримуватися. Науковці прогнозують, що цього року буде найнижчий врожай картоплі за останні 5 років. На це вплинули кліматичні умови: сухий травень, спекотний червень. Не виключено, що кілограм товарної бульби коштуватиме до 18 гривень за кілограм.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook