Шукай вітер в полі, а гроші в Домінікані: волинські податківці хочуть визнати банкрутами офшорні фірми, котрі роками накопичували мільйонні борги.Бо ж у тих ні грошей, ні майна. Мовляв, з голого як зі святого – не візьмеш нічого. От тільки цікаво, що з’явилися ці офшорні фірми на Волині далеко не вчора.

Читайте також: Податковій службі дали в оренду приміщення у Луцьку за одну гривню

Про це йдеться у сюжеті ТРК "Аверс", пише ІА Волинські новини.

Вони заборгували нашій державі майже 17 мільйонів гривень. І це лише п’ять фірм, які зареєстровані в Луцьку, а от засновані були в Домінікані.

Ні для кого не секрет, що ця республіка – просто рай для офшорних компаній. І поки в Домінікані фірми звільнені від фінансової звітності, на Волині, як виявляється, до них теж вельми лояльні.

Лише за один день у волинському суді відкрили справи про банкрутство одразу п’яти товариств з обмеженою відповідальністю: "Лофтбуд", "Привоз Восток", "Маракешторг", "Колос Дніпра" та "Кам’янський комбінат здорового харчування".

"Відкрити провадження у справі про банкрутство, визнати вимоги Головного управління Державної податкової служби України у Волинській області до ТОВ "Лофтбуд" в сумі 3777755,98 гривень, – озвучує деталі справи голова Господарського суду Волинської області Микола Шум. – Повний текст ухвали буде виготовлений протягом трьох днів, сторони його отримають і ухвала може бути оскаржена".

Як виявляється, ці фірми – лише крапля в морі. У їхніх власників таких більше сотні. Один із засновників згаданих фірм – такий собі Пилипенко Юрій Костянтинович. Якщо вірити інформації з відкритого доступу, понавідкривав аж 127 фірм. А от директор згаданих фірм-банкрутів Висотченко Роман Миколайович одночасно керує понад сотнею підприємств.

Як повідомили волинські податківці, усі п’ять фірм зареєструвалися у Луцьку із боргами. Наприклад, ТОВ "Маракешторг" фігурує в нашій області з мільйонними боргами вже три роки. Проте знайти ці фірми за юридичними адресами годі.

І якщо самі фірми знайти нереально, то сліди, які вказують на їхню злочинну діяльність, відшукати не так вже й важко. І не лише податківцям чи правоохоронцям, а й всім, хто вміє користуватися інтернетом, було б лише бажання.

Наприклад, ТОВ "Колос Дніпра" ще рік тому фігурувало як підприємство з ознаками ризиковості: слідство встановило, що через підприємство на папері продавали неіснуючі товари і послуги. А це проста схема відмивання грошей.

А от ТОВ "Маракешторг" уже давно фігурує у кримінальних справах про фіктивне підприємництво.

Читайте також: Виявили масштабний склад з фальсифікованим алкоголем, який постачали на Волинь

"Отож, з-поміж інших питань ми, звісно, цікавилися у податківців: а чи звертались вони з приводу вказаних фірм до правоохоронців? Однак відповіді на це питання так і не отримали. Про звернення до поліції податківці навіть не обмовилися. Натомість з державного бюджету ще й викачають гроші, аби оплатити послуги арбітражного керуючого в судових справах про банкрутство. Тим часом поки одні фірми-прокладки визнають банкрутами і списують їм мільйонні борги, інші – так ну зовсім непомітно – борги нарощують та виводять в офшори. Зате на папері усе шито-крито", – йдеться у сюжеті.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook