Сьогодні, 17 вересня, професійне свято відзначають сильні та сміливі рятувальники, які ризикуючи своїм життям щодня рятують людські життя та надають посильну допомогу у надзвичайних ситуаціях. Зокрема, у час пандемії коронавірусу на працівників управління Державної служби з надзвичайних ситуацій лягли додаткові навантаження – дезінфекція будинків, техніки та надання допомоги українцям при перетині кордону у період карантину.

Читайте також: Лоб в лоб: молодий волинянин загинув у моторошній аварії на трасі "Ковель-Ягодин", чоловіка вирізали з автомобіля (фото)

Аби вшанувати представників однієї з найнебезпечніших і найгуманніших професій та привітати їх з професійним святом на територію 25-ої Державної пожежно-рятувальної частини Луцька прибули представники влади міста та області, очільники силових структур Волині. Адже рятувальники, це – мужні, відважні та сміливі люди, які своїм життєвим кредом обрали слова: "Запобігти. Врятувати. Допомогти".

У вітальному слові начальник управління державної служби з надзвичайних ситуацій у Волинській області, генерал-майор служби цивільного захисту Володимир Грушовінчук розповів про вагомі досягнення рятувальників.

"Сьогодні ми зібралися у вузькому колі однодумців, котрі всією душею вболівають за спільну справу, аби згадати досягнення колективу. Лише з початку року волинські рятувальники здійснили понад 4000 виїздів за сигналом "Тривога", їхніми силами було ліквідовано 1258 пожеж та врятовано з вогню 16 громадянам, з яких четверо – діти. Завдяки чітким та злагодженим діям було виконано 220 аварійно-рятувальних робіт з ліквідації надзвичайних подій, на яких врятовано 32 людини, у тому числі троє дітей. Зокрема, від утоплення було врятовано 10 громадян, з яких – двоє дітей", – розповів генерал-майор.

Також він навів приклади злагодженої роботи надзвичайників, які допомогли вберегти життя волинян: "Третього січня під час пожежі у багатоповерхівці Луцька бійці служби "101" врятувати чотирьох людей; 28 лютого з пожежі у семиповерховому будинку працівники пожежно-рятувальних частин визволили з вогняного полону трьох лучан; 2 вересня вони дістали з дна 25-метрової криниці мешканця Локачинського району і бездоріжжям два кілометри на медичних ношах несли його до "швидкої". Крім того, наприкінці червня наші герої долучилися до аварійно-рятувальних робіт з ліквідації наслідків підтоплення на Прикарпатті. Самовіддані та професійні дії рятувальників були відзначені високими відомчими нагородами і здобули щирі слова вдячності від місцевих жителів", – наголосив Володимир Грушовінчук.

Читайте також: У місті на Волині горів житловий будинок

За його словами, волинські рятувальники нещодавно отримали спеціальний аварійно-рятувальний автомобіль на базі "Volkswagen Crafter", крім того, у рамках реалізації проекту завершуються роботи створення сучасного комплексу з підготовки газодимозахисників, проводяться закупки новітньої смуги перешкод, тренажерів, автомобіля ГДЗС та пожежної автоцистерни та багато іншого.

"Впродовж 2019-2020 років для рятувальників було закуплено 70 квартир, а ще 43 пропозиції знаходяться на розгляді у державній іпотечній установі. Дякую кожному, хто щодня з гідністю та ризиком для власного життя виконує свою роботу", – зазначив очільник управління рятівників.  

Голова Волинської обласної ради Ірина Вахович також привітала бійців служби "101" з професійним святом та вручила Почесні грамоти облради.

"Дякую за ваш вибір, самовіддану роботу, за захист, та ті цінності, які ви несете і командну роботу, від якої залежить ефективність, результат порятунку людських життів. Бажаю вам, аби менше було викликів", – наголосила Ірина Вахович.

Заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Олександр Троханенко також привітав волинських надзвичайників та вручив їм Почесні грамоти.

Свої слова вдячності за важку та віддану роботу волинським рятувальникам сказав і  секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт: "Сьогодні день людей, які інколи стають остатньою надією на порятунок, сподіванням, гарантом безпеки нашого суспільства. Ви знаходитеся на передовому рубежі фронту за життя, здоров'я та безпеку, і за першого сигналу вирушаєте на допомогу. Вдячні вам за роботу, за те, що ви надаєте нам надію, робите все для того, аби убезпечити нас. Луцька міська рада теж не лишається осторонь і за потреби допомагає рятувальникам: виділяючи кошти на спеціалізовані костюми, взуття, адже ми розуміємо, що ви теж повинні бути в безпеці та відчувати її. Але це лише маленький крок вдячності вам за роботу, мужність, відданість та за те, що ви на перше місце ставите безпеку інших людей. Зокрема, Луцькою міськрадою було виділено 485 тисяч і думаю, що це не останнє підтвердження нашої плідної співпраці", – наголосив посадовець та вручив подяки рятувальникам від імені міськради.

До надзвичайників Волині зі словами привітань також звернувся начальник Луцького прикордонного загону, полковник Олег Вовк, який подарував роботу з логотипом, яка була створена при температурі 800 градусів.

"В основі вашої служби лежить боротьба зі стихіями, одна з яких – це вогонь, який ви навчилися приборкувати. Рятуйте людське життя і зберігайте об'єкти нацекономіки і дякую вам за співпрацю, адже цьогоріч ми спільно брали участь у виконанні держзавдань з ліквідації наслідків коронавірусу та усували наслідки пожеж, які відбулися на кордоні", – сказав Олег Вовк.

Читайте також: У селі на Волині горів житловий будинок

Опісля Володимир Грушовінчук вручив нагороди від Державної служби України з надзвичайних ситуацій з сумлінне з бездоганне виконання службових обов'язків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наприкінці відважні рятувальники продемонстрували присутнім свої професійні навички, які допомагають рятувати життя людей.

Також для гостей заходу продемонстрували новий сучасний операційно-рятувальний автомобіль.

Зазначимо, що з початку карантину, з метою запобігання поширенню коронавірусу рятувальниками було проведено дизінфекцію 3720 будинків та майже 700 одиниць техніки. Надано допомогу понад 8400 громадянам під час перетину держкордону. Також надзвичайники знешкодили 813 вибухонебезпечних предметів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook