Один з найбільш відкритих елементів контролю й комунікацій гілок влади – “година запитань до уряду”, під час якої депутати можуть публічно звернутися до будь-кого з міністрів.

Читайте також: Волиняни страждають через бізнес нардепа Мартиняка

Про це пише Ліга-бізнес.

“Година запитань до уряду” проводиться кожного пленарного тижня у п’ятницю, тобто один або два рази на місяць в залежності від розкладу сесії. За 38 місяців, що працює остання Рада, було проведено 59 таких “зустрічей”.

Вона розпочинається о 10 ранку і спершу спікер або віце-спікер Верховної Ради надають можливість двом-трьом міністрам виступити з доповіддю. Іноді замість міністрів виступають депутати або очільники відомств – голова Національного банку, Міграційної служби, державних агентств та інші. На усі виступи надається приблизно 30 хвилин. Найчастіше перед парламентом доповідали віце-прем’єр та міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко (12 разів), міністр юстиції Павло Петренко (9 разів) та міністр соціальної політики Андрій Рева (7 разів).

Далі настає черга депутатів ставити питання. За одну “годину” в середньому депутати встигають поставити 11 запитань. Загалом народні депутати останнього скликання встигли поставити вже 670 питань. Проте далеко не усі нардепи скористалися цим правом – за перші три роки роботи Ради у статусі депутата вже побувало 452 особи, але лише 191 нардеп поставив хоча б одне питання.

Читайте також: Волинські олігархи і "Опозиційний блок" не дали Верховній Раді призначити вибори мера Луцька

Процедура проведення години уряду не завжди була однаковою. Останні зміни в порядку проведення “години уряду” відбулись після домовленостей в рамках третіх Діалогів Жана Моне (п.6.1) і введений в практику Головою ВРУ у січні 2018.

Найбільше питань до уряду за останні три роки мав лідер Радикальної партії Олег Ляшко – 37. На другому місці розташувався Ігор Шурма з Опозиційного блоку – 23 питання, а замикає трійку Ігор Гузь з Народного фронту – 20 питань (найбільше питань надійшло щодо фінансування шахти №10 Нововолинська).

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter