Коронавірус – це абсолютно нове явище, з яким зіштовхнулись медики, науковці та звичайні люди. Інфекція має нетиповий перебіг, зокрема, часто супроводжується задухою.

Читайте також: На Волині знову стрімко росте кількість хворих на COVID –19 (статистика по районах)

Про це розповів кандидат медичних наук, завідувач пульмонологічного та інфекційного відділень Волинської обласної клінічної лікарні Олег Яковенко, пише ТСН.ua.

"Як лікар-пульмонолог, за першою спеціальністю – імунолог, скажу, що такої відвертої поліморбідної хвороби з такими різноманітними клінічними проявами я ще не бачив. Якби це була лише пневмонія…", – каже лікар.

За його словами, навіть у 2009 році, коли був так званий свинячий грип (H1N1), не було такої кількості пацієнтів з пневмоніями і такої кількості кисневозалежних, як при пандемії COVID -19.

"Зараз у моєму відділені 2/3 пацієнтів – кисневозалежні. Також із року в рік у мене лікуються хворі на пневмонію, але ці пневмонії мають інший перебіг, більш-менш благоприємний. А при коронавірусі пацієнти, які є у стаціонарі – всі, як риба без води, хапають повітря. Це не просто сумно, це страшно. Особливо, коли постачання кисню миттєво зупиняється, то всі починають гудіти, кричати", – поділився лікар.

Він додав, що коронавірус наразі є невивченим.

"Ти не знаєш, в яку сторону бігти, чим лікувати, як надавати допомогу і в подальшому – як реабілітувати хворих", – каже лікар.

Читайте також: Луцьк потрапив до "помаранчевої зони" карантину

Нагадаємо, завідувач відділення пульмонології Волинської обласної клінічної лікарні Олег Яковенко заявив, що у Волинській області, зокрема у Луцьку, спостерігається важка епідемічна ситуація з коронавірусною хворобою. 

"Хворі постійно надходять – це говорить про те, що рівень захворюваності збільшився; кількість хворих, на жаль, збільшується. І відповідно, те, що Луцьк віднесли до червоної зони, – напевно, це є виправданим", – заявив фахівець.

Але згодом у Волинській обласній клінічній лікарні та обласній інфекційній лікарні спростували інформацію про те, що відділення у медзакладах буцімто переповнені хворими.

Як повідомив очільник обласної клінічної лікарні Олександр Дудар, в інфекційному відділенні №2, яке очолює лікар Яковенко, загалом є 48 ліжко-місць, там зараз перебуває 30 хворих. В інфекційному відділенні №3 – 46 ліжок, з яких зайнято 21. У реанімації – 12 ліжок, там знаходиться 6 хворих. На апаратах штучної вентиляції легень хворих в реанімації немає.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook