В Україні встановили нові розміри прожиткового мінімуму для різних категорій населення.

Читайте також: З 1 липня українцям підвищать пенсії

Як повідомляє LEGALHUB.ONLINE, для основних соціальних і демографічних груп населення з 1 липня 2019 року в Україні встановлять такі показники прожиткового мінімуму:

– для дітей віком до 6 років – 1699 грн;

– для дітей віком від 6 до 18 років – 2118 грн;

– для працездатних осіб – 2007 грн;

– для осіб, які втратили працездатність – 1564 грн.

При цьому станом на 1 липня поточного року мінімальна заробітна плата не зміниться і становитиме на місяць – 4173 грн. 

Враховуючи те, що індексації підлягає зарплата в межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, з 1 липня 2019 року індексації підлягатиме зарплата у розмірі 2007 грн.

Виплата еліментів

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може становити менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (відповідно до Сімейного кодексу України).

Отже, розмір аліментів у липні 2019 року складе:

– для дітей до 6 років – не може бути менше 849,50 грн (1699 грн × 50%);

– для дітей від 6 до 18 років – не може бути менше 1059,00 грн (2118 грн × 50%).

Якщо працівник у заяві зазначає менший від зазначених розмір аліментів, роботодавець не має права змінити призначену суму аліментів. Відтак, зацікавлена особа має право звернутися до суду з проханням переглянути розмір аліментів. У випадку, якщо розмір аліментів, визначений судом, у твердій грошовій сумі є меншим означеного мінімального розміру аліментів, дитині (дітям) призначається держдопомога у розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і 50% прожиткового мінімуму для дитини конкретного віку.

Читайте також: Ціна на газ для населення: чому Кабмін видав нову формулу і скільки платитимуть українці

Допомога з безробіття

Допомога з безробіття не може перевищувати чотирикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (відповідно до ЗУ №1533 (стаття 23)). Відтак, максимальний розмір допомоги з безробіття у липні-2019 складе 8028,00 грн (2007 грн × 4).

Декретні виплати непрацюючим

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами надається у розмірі 100% середньомісячного доходу жінки (стипендії, зарплати або допомоги з безробіття) на місяць. Для жінок, котрі не є найманими працівниками чи підприємцями, держдопомога не може бути меншою за 25% від розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи.

Допомога у зв’язку з пологами на місяць не може бути меншою, ніж 507,75 грн (2007,00 грн × 25%). Відтак, мінімальний розмір такої допомоги (повністю) з 1 липня 2019 року становитиме:

– при 126 календарних днях відпустки – 2107 грн;

– при 140 календарних днях відпустки – 2341 грн;

– при 180 календарних днях відпустки – 3010 грн.

Держдопомога одиноким матерям

Допомога одиноким матерям надається у розмірі, що є різницею між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців (сукупний дохід сім’ї за 6 місяців необхідно розділити на 6, а потім на кількість членів такої сім’ї). Отриманий після ділення дохід порівнюється з прожитковим мінімумом і якщо середньомісячний дохід на дитину є:

– вищим за відповідний прожитковий мінімум – соцвиплати на дітей не призначаються;

– нижчим за відповідний прожитковий мінімум – призначається соціальна виплата на дітей у розмірі різниці між прожитковим мінімумом на дитину відповідного віку і середньомісячним доходом на одного члена сім’ї.

Читайте також: Більшість українців залишиться без пенсії: як діяти

З 1 липня 2019 року максимальний розмір допомоги складе:

– для дітей віком до 6 років – 1699 грн;

– для дітей віком від 6 до 18 років – 2118 грн;

– для дітей віком від 18 до 23 років (якщо дитина є студентом стаціонару у ВНЗ)  – 2007 грн.

Проте чимало показників залишаться без змін. Наприклад, мінімальний розмір посадового окладу, єдиний соціальний внесок, штрафи за порушення трудового законодавства, граничний розмір добових, сума податкової соцпільги, сума неоподатковуваного (ПДФО і ВЗ) доходу у вигляді подарунків, ставки єдиного податку для І та ІІ групи, розмір ЄСВ для підприємців, ставки податку на нерухоме майно, збір за паркування авто, судовий збір, плата за адміністративні послуги та державне мито, адмінзбір та плата за надання відомостей з ЄДР, плата за отримання даних з Державного земельного кадастру.

До речі, наступне підвищення прожиткового мінімуму заплановано на 1 грудня 2019 року.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook