22 грудня у 86 ОТГ (69 сільських, 16 селищних, 1 міській) відбулися перші вибори депутатів сільських, селищних, міської рад об'єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міського голів.

Читайте також: Волинська громада стала лідером в Україні за явкою на виборах

Згідно з першими результатами виборів у різних областях, політична партія "Слуга народу" програла передусім самовисуванцям.

Зокрема, в одній з ОТГ на Житомирщині самовисуванці отримали 10 місць, "Батьківщина" – 8, "Слуга народу" – 3. Про це повідомила голова Житомирської обласної партійної організації ВО "Батьківщина" Анжеліка Лабунська, – повідомляє Цензор.НЕТ.

Разом з тим на Київщині в Калинівську ОТГ від "Слуги народу" пройшов один депутат з 26. В Зазимській від цієї партії – два депутати з 22. На Закарпатті з 9 ОТГ "слуги" виграли лише в двох.

Читайте також: У Доросинівській ОТГ на Волині обрали голову

Щодо Миколаївської області у Мішково-Погорілівській громаді, у селі Капустине, 131 житель проголосував за самовисуванця, 26 – за "Слугу народу", у селі Ташкент – 467 осіб голосували за самовисуванця проти 7 за "слуг". У селі Коларове 757 осіб віддали голоси за самовисуванця і 19 – за партію влади.

Щодо Веснянської громади, то у селі Сливине: 330 – за самовисуванця, 35 – за "Слугу народу". У Надбузькому: 293 – за самовисуванця, 23 – за "Слугу народу"; у Весняному: 145 – за "Слугу народу", 473 – за самовисуванця.

Прес-служба партії "Слуга народу", в свою чергу, заявляє, що кожен третій депутат обраний від цієї політичної сили. І вважає це своїм успіхом. Як зазначається на сторінці "Слуги народу" у мережі, вранці 23 грудня: "оброблено 75% дільниць. Маємо 56% підтримки українців серед усіх партій за кількістю депутатів. Таким чином – проводимо до місцевих рад по всій Україні більше депутатів, ніж всі інші разом узяті партії. Ми отримали 33% серед всіх учасників, включаючи самовисуванців. Кожен третій мандат – наш!".

Читайте також: Вибори на Волині: стало відомо скільки осіб проголосувало на місцевих виборах станом на 20 годину (оновлено)

У той же час, якщо порівняти ці результати з попередніми вииборами, і, враховуючи при цьому самовисуванців, то побачимо зниження рейтингу провладної партії. Адже, на виборах до парламенту "Слуга народу" набрала 43,16% за партійними списками і зуміла провести в депутати 130 з 199 депутатів по одномандатних округах, а це більше 65%. А сам Володимир Зеленський виграв вибори з результатом 73,23%. Про це пише pro.berdyansk.

Отже, таким чином, заява про те, що перемога кожного третього кандидата є успіхом не відповідає дійсності. Основною причиною провалу спостерігачі вважають несвоєчасність проведення земельної реформи, яку ініціювала партія влади, і до якої вельми неоднозначне ставлення в суспільстві.

Вибори в ОТГ стали лакмусовим папірцем того, як всього за півроку помінялися настрої. По-перше, там традиційно перемагають люди, які користуються авторитетом "на районі". По-друге, дуже часто ці люди вважають за краще йти як самовисуванці, а не від партій, аби не брати на себе будь-яких зобов’язань. По-третє, якщо і йдуть від партій, то, як правило, від партій влади (тому при Порошенку відсоток, який брали представники БПП на виборах у громади був вищим, ніж рейтинг політсили у цілому по країні).

Читайте також: У Сошичненській ОТГ на Волині обрали голову

В той же час, з огляду на той високий рейтинг, який зараз дають соціологи "Слузі народу", безумовно, партія могла б розраховувати на куди більший результат. Тому вибори можуть свідчити як про проблеми з реальним рейтингом партії, так і про недовіру до партії місцевих еліт, значна частина яких вирішили йти самовисуванцями, а не під прапорами політсили президента.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook