Коронавірус в Україні і світі вже забрав десятки тисяч життів. Водночас навколо реальної пандемії COVID−19 сьогодні циркулює ціла епідемія фейкових новин і різних нісенітниць. Багато з них стосуються того, як можна мало не за добу подолати хворобу.

Читайте також: На всій території України суворо посилять карантин, що заборонять

Добірку найбільш поширених у світі шкідливих міфів − з спростуваннями − підготували експерти ВООЗ:

  • COVID−19 в організмі людини зникає там, де жарко або навпаки холодно. Це неправда. Вірус живе в тілі і йому байдуже, яка температура за бортом мінус 30 або плюс 30. Температура людського тіла − 36,6 − залишається комфортною для вірусу при будь−якій погоді. Тому еміграція в екваторіальну Африку або в Гренландію не допоможе. Також не рятує від коронавіруса, а лише вводить в оману, і інший поширений міф − гарячі ванни або крижані обливання.

  • Коронавірусом можна заразитися через комариний укус. COVID−19 − це респіраторна інфекція, яка передається, коли хвора людина чхає або кашляє.

  • Вірус на руках вбиває електросушарка з гарячим повітрям або ультрафіолетові лампи. Це дуже погана ідея для стерилізації рук.

  • Розпорошення спирту або хлору по тілу або всередину організму. Це дуже погана ідея! Розпорошення таких речовин тільки зашкодить слизовим оболонкам. Майте на увазі, що і спирт, і хлор можуть бути корисними для дезінфекції, але тільки поверхонь.

  • Вакцини проти пневмокока та гемофільного грипу забезпечують захист від нового коронавіруса. Це неправда.

  • Регулярне промивання носа сольовим розчином допоможе запобігти зараження новим коронавірусом. Це теж брехня! Масове поїдання часнику також не вбереже від зараження. А порада − кожні 15 хвилин пити воду, щоб "змити" вірус з горла в шлунок, є ще і безглуздим.

  • Антибіотики ніби є ефективним засобом превенції коронавіруса − найбільш шкідлива нісенітниця. Запам'ятайте: антибіотики не лікують віруси! Вони потрібні для боротьби з бактеріями і використовуються виключно за призначенням лікаря.

Як розповіла раніше екс−міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька, зараз у світі немає ніяких ліків, які були б ефективні у попередженні захворювання на коронавірус. Навіть при захворюванні використовують симптоматичне лікування. Найкращий запобіжник у боротьбі з цією епідемією − це зміцнення власного імунітету, сувора гігієна і уникнення зайвих контактів з іншими людьми.

Читайте також: "Штраф – 17 тисяч гривень": більше півсотні українців, які повернулися з-за кордону, втекли з обсервації

"Тому, сидіть при можливості вдома і не зловживайте алкоголем − він пригнічує імунітет. А ось своїх котиків і собачок можете гладити − поки немає наукового підтвердження вважати, що ваші домашні улюбленці є загрозою. Піклуйтеся про себе і один про одного. Мийте руки, зберігайте спокій і будьте здорові", − порадила експерт у програмі "Вікна−новини" на СТБ.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook