Зміни вартості на контрактне навчання в українських вузах, яке очікується з 1 вересня 2020 року, має вирішити ситуацію з надмірною кількістю юристів і менеджерів, а також може торкнутися приватні вузи.

Читайте також: В Україні встановили мінімальну ціну навчання у вишах: що чекає на Волинь

Кого торкнеться

Як розповів в інтерв'ю ZN.UA заступник міністра освіти Єгор Стадний, нововведення торкнеться тільки популярних професій – юристів, менеджерів, економістів, дизайнерів і так далі.

На його думку, це може простимулювати частину абітурієнтів піти на менш популярні напрямки – інженерію, природознавство та інші.

"Тепер ми говоримо абітурієнтам: "Контракт на право буде набагато дорожче, і нічого туди йти, тому що на ринку праці на одну вакансію юриста – 13 претендентів. Краще підіть на інженера, тому що в Міністерство освіти приїжджають великі корпорації і кажуть, що не вистачає саме інженерів", – заявив Стадний.

При цьому, зміни можуть торкнутися і приватні вузи, але тільки якщо держава туди вкладає будь-які засоби.

"Незабаром всі приватні університети зможуть отримувати державне замовлення, і як тільки до них дійде хоча б одна державна гривня, вони будуть підкорятися правилу про нижній межі ціни на контракт", – повідомив заступник міністра.