За даними журналістів, президент України Петро Порошенко сприяв зняттю раніше введених українських санкцій з "Молдавського металургійного заводу" (ММЗ), який є одним з головних джерел доходів бюджету Придністров'я – невизнаної проросійської республіки, яка мало чим відрізняється від "ЛДНР". Розслідування на цю тему зробила програма "Схеми".

Читайте також: Як Верховна Рада дозволяє Ахметову, Котвіцькому і Авакову грабувати українців за "зеленими тарифами" (відео)

Повідомляється, що Порошенко прийняв рішення про зняття санкцій з заводу в 2019 році незадовго до президентських виборів на прохання прем'єр-міністра Молдови Павла Філіпа. Його, в свою чергу, називають ставлеником молдовського олігарха Володимира Плахотнюка, який опосередковано має відношення до роботи "ММЗ". Сам Плахотнюк називає свої особисті стосунки з Порошенком "дружніми".

Плахотнюк і Порошенко

"ММЗ" знаходився під українськими санкціями з середини 2018 року, проте 19 березня 2019-го, за 12 днів до виборів, був рішенням Ради безпеки і оборони України, затвердженим указом президента, виключений з списку санкцій.

Читайте також: Порошенко хоче імпічменту Зеленського: відомий журналіст розповів, які плани у "гаранта" на новообраного Президента (відео)

У розпорядженні журналістів проекту "Схеми" опинився лист Філіпа, в якому він просить прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана "розблокувати діяльність цього важливого економічного суб'єкта".

Лист Філіпа до Гройсмана

Крім того, як стверджується в розслідуванні, навіть коли завод перебував під санкціями, з України туди раніше поставлявся металобрухт – через молдовську фірму-посередника.

Автори розслідування вважають, що дії української влади в цьому випадку суперечать їх же власній політиці боротьби з сепаратизмом і невизнання підтримуваного Росією Придністров'я. Порошенко, Плахотнюк, а також українські та молдавські чиновники розслідування не коментували.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook