Проблему скорочень стоматологічних закладів на Волині обговорювали на комісії соціального захисту населення, охорони здоров’я Волинської облради. Масові скорочення можуть призвести до того, що стоматологічну допомогу в районних лікарнях просто не буде кому надавати.

Читайте також: Неймовірно брудний та іржавий скотовоз: потяг Ковель-Одеса шокував мережу (Фото)

Проблеми стоматології обговорювали на комісії соціального захисту населення, охорони здоров’я Волинської облради в першу чергу. Ініціював розгляд питання член комісії Сергій Сівак – через звернення до нього лікаря-стоматолога Рожищенської центральної районної лікарні – медик нарікає на масові скорочення. 

"До мене звернувся з заявою про неправомірне з його точки зору скорочення штату відділення в кількості 20 осіб Рожищанської центральної районної лікарні.

При глибокому і подальшому вивченні цього питання вияснилося, що такі системні порушення мають місце не лише в Рожищанській центральній районній лікарні, а мали місце в місті Ковелі, там, де було скорочено стоматологічну поліклініку штатом 36 чоловік, що такі "реформування" мали місце в багатьох районах включно з Старою Вижвою, Шацьком, Любомлем, Іваничами", – каже Сергій Сівак,  депутат Волинської обласної ради.

Читайте також: Пенсійний фонд запроваджує нові послуги: Волинь займає передові позиції в реалізації проекту

Бездумне скорочення і так зване реформування галузі медицини на думку Сергія Сівака призводить до погіршення здоров’я населення, адже в районах може просто не бути де лікувати зуби.
"Двічі в минулому році було засідання круглого столу Верховної ради, яке своїм рішенням давало рекомендації органам місцевого самоврядування на місцях утриматися від такого подальшого скорочення – "реформування" стоматологічної служби", – додає депутат.

Сергій Сівак переконаний: напрямок реформування був вибраний невірно – перехід стоматологічної служби "в руки" приватних структур є невиправданим, адже страждає населення, зокрема, пільгові категорії, діти.

Проаналізував роботу стоматологічної допомоги населенню в області за 2018 рік експерт зі стоматології управління охорони здоров'я Волинської облдержадміністрації Дмитро Струк.

"5 ортодонтичних кабінетів в області, в 2017 році їх було 9. Зменшилась кількість стоматологічних кабінетів за рахунок створення ланок первинної медико-санітарної допомоги. Збережено стоматологічні кабінети на первинних ланках тільки в Горохівському та Володимир-Волинському районах", – пояснив Дмитро Струк.

Президент громадської організації "Асоціація стоматологів України" Ірина Мазур порівняла забезпеченість лікарями-стоматологами по Україні загалом та по Волинській області зокрема.

"Забезпеченість лікарями-стоматологами, на жаль, нижче, ніж в Україні: 3,95, а в Україні – 4,33. І, якщо ми кажемо про кількість лікарів , порівняємо кількість, яка працює у Волинській області і в Львівській – то, на жаль, вдвічі менше у вас працює лікарів", – Ірина Мазур.

Детальніше про проблеми стоматології на Волині говоритимуть на сесії облради 16 травня. 

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook