За рік на посаді президента Володимир Зеленський дав дві великі пресконференції. Одна, із дозволу сказати, дуже велика, торік у жовтні. Вона тривала понад 14 годин, там не тільки говорили, але й їли. Цьогоріч формат обрали інший – зелена галявина біля Маріїнського палацу – у корпоративних кольорах партії Зеленського. Тривала вона вже коротше – 3 години. У зв'язку із епідемією стільці розставили на відстані один від одного, на відкритому повітрі шанси заразитися менші. До речі, формат практично скопійований з аналогічного у Сполучених Штатах Америки. 

Читайте також: "Будуть рішучі кроки": Зеленський анонсував кадрові рішення для голів ОДА

Сьогодні – офіційна річниця президентства Зеленського. Рівно рік тому відбувалася інаугурація – церемонія складання присяги новообраним президентом. Ми вже бачили, яким Зеленський став за цей рік. А от із чого все починалося, пише ТСН.

Як хлопець із вашого двору. Простий. Зухвалий. Іноді і те і інше – на межі. Таким Володимир Зеленський був на власній інаугурації рік тому.

До Верховної Ради, де за традицією, президенти складають присягу, ішов пішки. Благо, живе поруч – 5 хвилин навпростець через Маріїнський парк. Далі – ефектна проходка через натовп прихильників. На бекстейджі – люди із камерами і дротами швидко задкують, забезпечуючи красиву і "живу" картинку. Колеги із попереднього місця роботи Володимира Зеленського добре вміють це робити.

Тоді багато хто обговорював, чи личить президентові "давати п'ять" друзям на ходу. Або вершина модернізму – підстрибом цілувати у чоло колишнього колегу Євгена Кошового. Але разом із усіма цими "фішками" в церемонії залишили і вічне - хор імені Верьовки, наприклад Козацький марш. Під "Боже великий єдиний" Зеленський помітно розчулився.

Читайте також: Зеленський анонсував два нових державних свята в Україні

Якщо у Верховній Раді й були очі, які дивилися на нього з підтримкою, то Зеленський навряд міг їх бачити. Батьки і дружина сиділи у ложі ліворуч. У сесійній залі чимало порожніх місць – деякі депутати вирішили засідання пропустити. У парламенті на той момент представлені політичні сили, які програли Зеленському. Перша віце-спікерка Ірина Геращенко силувано стримує посмішку, коли новообраний президент бере булаву. Олег Ляшко вигукує з місця, коли Зеленський перейшов на російську, щоб звернутися до українців Донбасу. Недосвідченість Зеленського дається взнаки - і він відповідає: "Дякую, пане Ляшко, що продовжуєте ділити українців".

Але і Зеленський підготував для них серію ударів у відповідь. В інаугураційній промові просить весь силовий блок і уряд написати заяви на звільнення. Урядовці помітно змінюються в обличчях. Ну і фраза, яку цитуватимуть потім усі без винятку, медіа: "Я розпускаю Верховну Раду України 8 скликання".

І все ж таки був один момент, коли йому аплодувала вся зала. Стоячи. Коли Зеленський сказав, що заради миру готовий жертвувати своєю посадою, але не територіями.

І трохи про пригоди. Посвідчення президента Зеленський тоді успішно поклав на подушку. І вже коли військовик розвертався – воно злітає на підлогу. Чиясь дбайлива рука піднімає і кладе на місце. І пізніше, коли вже силовики складали присягу перед головнокомандувачем, керівник сил спеціальних операцій Луньов і голова СБУ Грицак не віддають честь Зеленському. Грицак – особа напівцивільна і вже із заявою на звільнення у кишені. А от Луньов потім назве це "рефлекторною помилкою", мовляв,  за уставом можна і так, і він забув, хоча їх й інструктували. До речі, Луньов і досі на посаді.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook