В Україні монетизація буде проходити в три етапи: з 1 січня 2019-го усі, хто захочуть оформити "знижку", повинні будуть також відкрити рахунок в "Ощадбанку". Держава переказуватиме кошти на персональні рахунки у держбанку, а звідти кошти спрямовуватимуть у підприємства, які займаються поставками комунальних послуг.

Читайте також: ТОП-5 популярних міфів про субсидії

Про це пише Обозреватель.

Зараз субсидії від держави отримують підприємства-постачальники комунальних послуг. Після монетизації їх будуть перераховувати на персональні рахунки у фінансовій установі. Але зняти гроші з цього рахунку українці не зможуть. "У законі не написано, що "монетизація повинна бути у готівковій формі". У грошовій формі це можуть бути і безготівкові, й готівкові кошти. Тому слово "монетизація" не зовсім відображає той процес", – зазначив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Підприємство розрахує, скільки субсидіант витратив і направить цю інформацію у банк. Далі банк оплатить субсидію і надішле українцеві СМС із інформацією про розмір обов'язкового платежу.

Читайте також: Розповіли, чи впливає наявність авто на єврономерах на отримання субсидії

Як відомо, субсидіанти щомісяця витрачають на комуналку в середньому не більше 15% від свого доходу, решту – компенсує держава. Причому субсидії виділяються на соціальні нормативи споживання. Якщо витрачати менше норми, субсидія все одно буде виділятися на ту ж норму. У результаті розмір обов'язкового платежу може скоротитися.

У кінці сезону Міністерство соцполітики разом із підприємствами проведе перерахунок. Усю переплату, яка утворилася, банк віддасть субсидіанту.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter