Через дії керівництва Волинського обласного управління Держгеокадастру волинські громади втрачають десятки мільйонів гривень поступлень до місцевих бюджетів щороку. При цьому відбуваються умовно "відкриті" аукціони по оренді земельних ділянок, переможець яких в більшості випадків відомий вже заздалегідь. Натомість у волинян забирають городи, громадські пасовища, а бюджети втрачають реальні надходження від оренди землі сільськогосподарського призначення, яка перебуває у державній власності.

Читайте також: Як Держгеокадастр Волині роздає землю "своїм" (документи)

Про це пише ІА "Волинські новини".

Із січня 2021 року обласним Держгеокадастром була запланована передача землі поза населеними пунктами в комунальну власність сільських, селищних та міських громад. Проте це не стосувалось земельних ділянок, включених в перелік тих, які будуть виставлені на аукціон. На офіційному сайті Держгеокадастру бачимо, що до кінця березня цього року на Волині заплановані земельні торги на ділянки загальною площею більше 11,5 тисяч гектарів.

Середня вартість продажу права оренди становить 13% від грошової оцінки. Середня вартість гектару ріллі – 21 тисяча 800 гривень за гектар, 13% з цієї суми становитиме 2 834 грн. Відтак, продавши права оренди на всі ділянки, які знаходяться в офіційному переліку (11 525 гектарів) по 2 834 грн за гектар місцеві бюджети могли б поповнитись на 32 мільйони 600 тисяч щороку. І це лише за мінімальними прогнозами.

Проте керівник Держгеокадастру Волині Володимир Боярчук виключає вищезгадані площі з переліку, лишивши близько 300-400 ділянок, по яких вже є попередні домовленості з "клієнтами". Натомість решту виключив з переліку, аби вони залишились в юрисдикції Держгеокадастру. Вочевидь, для того щоб поділити їх по 2 гектари та віддати потрібним людям за визначену суму.

Від цього щорічні надходження в бюджет втрачають громади, адже відповідно до законодавства кошти від оренди спрямовуються саме їм.

Аукціони з заздалегідь відомими переможцями

Фактично майже всі земельні аукціони відбуваються під конкретного замовника, якому пригледілася якась ділянка. Байдуже у чиїй вона власності і як використовується громадою. Якщо є людина, яка готова за це платити, – результат для неї буде позитивний. Тоді й проводять "торги", коли декілька осіб або афілійованих організацій діють в інтересах реального покупця з грошима. Зокрема, під замовника відбувається інвентаризація і виготовлення технічної документації та низка бюрократичних процедур, а ім’я переможця часто відоме ще за день до проведення "торгів".

Читайте також: Держгеокадастр на Волині роздає землі з промисловими запасами піску, ймовірно, підставним особам

Схожа історія відбулась сьогодні, 18 лютого. Офіційно оголошені та, в теорії, відкриті земельні торги на ділянки загальною площею більше 300 гектарів, відбулись за закритими дверима. Відповідно до п. 11 статті 137 Земельного кодексу України на них мають право бути присутні представники ЗМІ, проте журналіст Інформаційного агентства Волинські Новини, прибувши на торги навіть раніше визначеного часу, застав закриті з середини двері – на аукціон ЗМІ та представників ГО просто не допустили. Редакція звернулась до керівництва Держгеокадастру з цього приводу з офіційним запитом та очікує відповіді.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook