До розвитку гастриту, при якому відбувається запалення слизової оболонки шлунка, може призвести прийом деяких ліків, в тому числі популярних і доступних в аптеках без рецепта. Наприклад, ібупрофен і диклофенак.

Читайте також: У лікарні помер волинянин, в якого раніше виявили правець

Про те, що саме лікарські препарати часто є провокаторами гострого гастриту, розповів прес-секретар професійної асоціації лікарів-гастроентерологів в Німеччині Дагмар Майнц, пише Focus.

Які ліки виклиають гастрит?

В першу чергу, це селективні нестероїдні протизапальні препарати, такі як ібупрофен і диклофенак, навіть якщо вони використовуються в якості мазей або супозиторіїв. Також це ті ліки, які містять ацетил, і залізовмісні препарати. 

Але особливо небезпечний гастрит ускладненнями. 

Він зазвичай є першою стадією розвитку виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, а, переходячи в хронічну фазу, підвищує ризик раку шлунка.

Читайте також: Можуть вбити: лікар розповіла, які продукти не варто міксувати з медикаментами

Які ще речовини можуть викликати гастрит?

Німецький лікар Дагмар Майнц спростував здатність кави викликати розвиток гастриту, але попередив про згубний вплив на шлунок куріння і алкоголю.

"Кава не має нічого спільного із запаленням слизової шлунка, алкоголь пов'язаний з розвитком саме гострого гастриту, а куріння призводить до загального зниження кровотоку, включаючи слизову оболонку шлунка, що затримує процес загоєння уражень", – пояснив експерт.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook