Томос про автокефалію для України підтримає 13 з 16 православних церков в світі, позицію РПЦ будуть займати всього три церкви.

Читайте також: Києво-Печерська лавра перейде у власність Української єдиної церкви після отримання автокефалії

Про це повідомив Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет в інтерв'ю радіо "Ехо Москви", пише УНН.

"Антіохійська, тому що залежить від Москви і фінансово, і політично, і всяко – так. Сербська – також. Не знаю, Болгарська може. Після поїздки патріарха Кирила в Болгарію який там настрій по відношенню до Російської церкви – не знаю", – зазначив патріарх.

За його словами, можливо, підтримку РПЦ може надати і Грузинська церква, оскільки її представник не поїхав на Всеправославний Собор на Криті. Однак, на думку Філарета, офіційна Грузія підтримує Україну, тому і церква повинна зайняти цю позицію.

Читайте також: "Україна отримає томос 9-11 жовтня", – Філарет

"Тому виходить: Російська церква, Антіохійська, Сербська – 3. А їх разом з Українською вже буде 16. Отже, 13 підтримує Вселенського патріарха ...", – додав патріарх.

При цьому він додав, що РПЦ зараз – найбільша церква, проте коли Українська церква стане автокефальною, вона скоротитися майже наполовину. Причому на його думку, Російська православна церква виявиться в ізоляції від усього православ'я.

"І самі архієреї, і віруючі протестуватимуть проти цього. Згадайте припинення молитовного спілкування через Естонську церкву. Припинили, а потім через півроку змушені були відновити. Таке ж буде і по відношенню до Української церкви", – додав Патріарх.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter